foto: LETA
Petraviča un Šuplinska nav vienīgās ministres, kuru demisiju varētu prasīt. Šī koalīcija ir kā jēla ola
Labklājības ministre Ramona Petraviča.
Politika
2021. gada 21. janvāris, 13:51

Petraviča un Šuplinska nav vienīgās ministres, kuru demisiju varētu prasīt. Šī koalīcija ir kā jēla ola

Jauns.lv

Šodien izskanējušas ziņas par iespējamo labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) un izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) iespējamo demisijas pieprasījumu. Taču politologs Juris Rozenvalds sarunā ar Jauns.lv uzsvēra, ka viņas abas nav vienīgie Ministru kabineta locekļi, kuru darbība vērtējama kritiski un liek uzdot jautājumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pauda viedokli, ka kritika gan Petravičas, gan Šuplinskas darbam ir visnotaļ pamatota, taču viņas abas nav vienīgās kandidātes iespējamās demisijas pieprasīšanai.

Vajadzētu vērtēt arī finanšu ministra Reira darbu

Politologu izbrīna, kāpēc Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (V) nav uzdevis jautājumus par sava partijas biedra, finanšu ministra Jāņa Reira darbību. Viena no galvenajām problēmām sabiedrības nepietiekamā uzticībā valdībai ir tieši neskaidrības ar valsts palīdzību krīzē nonākušajiem cilvēkiem, kā arī šī atbalsta nepietiekamais apjoms.

Turklāt saņemtās ziņas par to, ka puse no iepriekš piešķirtajiem miljardiem, kas bija paredzēti atbalsta sniegšanai, jau esot iztērēti.

foto: LETA
Politologs Juris Rozenvalds.

Rozenvalda vērtējumā jārunā par Reira grāmatvedisko pieeju situācijas uzlabošanā.

Ministres jau iepriekš saņēmušas pamatīgu kritiku

Viņš arī norādīja, ka jau sākumā labklājības ministres Petravičas kompetences līmenis raisīja šaubas.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrei Šuplinskai būtu vajadzējis demisionēt jau iepriekš, kad viņa "izgāzās" saistībā ar Latvijas Universitātes vadību. Turklāt viņas demisiju pieprasījusi gan pedagogu arodbiedrība, gan Rektoru padome.

Koalīcija kā jēla ola

Rozenvalds pašreizējo situāciju koalīcijā salīdzināja ar jēlu olu, kurai neviens negrib pieskarties, jo tad būs problēmas.

Šajos apstākļos koalīcijas partijas jūtas diezgan komfortabli, jo politiķi zina, ka vairums iekļūs arī jaunajā valdībā, ja pašreizējais Ministru kabinets izjuks. Ja šai valdībai kāds "elpotu pakausī" un vairāk uzmanītu tās darbu, iespējams, tas būtu veiksmīgāks.

Kariņš ar stingrām acīm skatījās uz iepriekšējo veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP), taču par pārējiem valdības locekļiem cieš klusu, jo negrib šūpot koalīcijas laivu. Viņš labi apzinās, ka ir no mazākās koalīcijas partijas, politologs vērtē un uzsvēr, ka šāda situācija nav laba.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Petraviču varētu upurēt

Lai gan Kariņš varētu negribēt šūpot koalīcijas laivu, iespējams, ministrēm varētu pieprasīt demisiju. Petravičas grūtības ir tik lielas, ka viņu varētu upurēt, turklāt KPV LV to varētu klusējot norīt, kā to izdarīja "Attīstībai/Par!" Viņķeles demisijas gadījumā.

Taču vienlaikus nevar apgalvot, ka esošā valdība izjuks. Iespējams, ka nomainīsies tikai daži ministri. Šajā aspektā būtu jādomā par to, kāds ir partiju rezervistu soliņš.

Katrai partijai savs skelets skapī

Politologs rezumēja, ka visām koalīcijas partijām ir "savi skeleti skapī", tāpēc, iespējams, netiek vērtēta citu ministru darbība, kaut arī citās jomās ir problēmas.

Piemēram, Viņķeles gadījumā visa komunikācija tika koncentrēta uz vakcināciju, kas, protams, ir ļoti svarīgs jautājums, taču par citām problēmām nerunāja.

Politiķi zina - kaut arī citās jomās ir lielas un smagas problēmas, būs labāk, ja tās neaizskars, jo var rasties problēmas.

Viens demisijas pieprasījums var veicināt otru

Jauns.lv jau ziņoja: atbildot uz JKP kritiku labklājības ministrei Petravičai, "KPV LV" pieļauj prasīt skaidrojumus izglītības un zinātnes ministrei Šuplinskai par situāciju izglītības jomā, liecina "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Māra Možvillo aģentūrai LETA sniegtā informācija.

JKP 20.janvārī paziņoja, - ja tuvāko divu nedēļu laika netiks novēroti jūtami uzlabojumi Covid-19 ierobežošanā pansionātos, tā apsvērs iespēju lūgt Ministru prezidentu vērtēt Petravičas demisiju.

Savukārt Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars izteicies: JKP iespējamais demisijas pieprasījums labklājības ministrei Petravičai varētu vest arī pie izglītības un zinātnes ministres Šuplinskas atbilstības amatam izvērtēšanas.