foto: LETA
Cilvēki, domājiet ar galvu! Traģēdija var arī nenotikt
Uzraksts "Bīstami! Trausls ledus" Daugavmalā.
Sabiedrība
2021. gada 18. janvāris, 14:33

Cilvēki, domājiet ar galvu! Traģēdija var arī nenotikt

Jauns.lv

Kāpšana uz plānā ledus šogad jau prasījusi vairāku cilvēku dzīvības. Savukārt vakar Ikšķiles novadā Daugavas ledū ielūza ģimene ar zīdaini, bet no Juglas ezera glābēji izcēla ielūzušu kvadraciklu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) uzsver, ka cilvēkiem vajadzētu būt apdomīgākiem un novērtēt situācijas bīstamību, lai izvairītos no traģēdijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja Agrita Vītola sarunā ar Jauns.lv skaidroja, ka parasti katru gadu ledū ielūst vairāki cilvēki, taču pēdējā laikā esam atradinājušies dzirdēt šādu informāciju, jo pagājušā ziema bija salīdzinoši silta un ledus kārta bija minimāla.

Tādējādi cilvēki ir arī atradinājušies būt pietiekami piesardzīgi uz ledus un adekvāti novērtēt situācijas bīstamību. Dažkārt šķiet, ka, tiklīdz parādās pirmais aukstums, ledus kārta jau ir sasniegusi 30 cm un to droši var pastaigāties. Diemžēl tā nav.

Neskatoties uz nedrošību, cilvēki izmanto plāno ledus kārtiņu, lai dotos slidot, slēpot, pastaigātos, kā arī saīsinātu ceļu, piemēram, no darba uz mājām.

Vēl nav pamatīga ledus 

VUGD pārstāve atgādināja, ka šoziem vēl nav bijis ilgstošs liela sala periods, turklāt jāatceras, ka ledus kārta ūdenstilpnēs veidojas nevienmērīgi. Ļoti bīstama var būt kāpšana uz upju ledus, jo zemledus straumes no virspuses ir grūti pamanāmas, īpaši tagad, kad uzsniedzis sniegs.

Viņa salīdzināja: kaimiņmājas pagalms šajos apstākļos var šķist skaists, balts un gluds pastaigu laukums, jo nevar redzēt, ka sniega un ledus apakšā patiesībā ir lielas bedres. Ar ūdenstilpņu ledu un tā biezumu mēdz būt līdzīgi maldīgi priekšstati.

Ja gribas izbaudīt ziemas priekus, labāk doties uz kādu slidotavu vai uzliet ledu pašiem pie savām mājām.

Kāpšana uz ledus beidzas bēdīgi

Vītola norādīja, ka profesionāli un pieredzējuši zemledus makšķernieki, kas ir atbilstoši sagatavojušies, varētu kāpt uz biezāka ledus, bet to noteikti nevajadzētu darīt cilvēkiem bez iepriekšējas sagatavošanās un zināšanām. Ja reizi piecos gados pēkšņi izdomā pastaigāties pa ledus bez sagatavošanās, tas var beigties bēdīgi.

Iepriekšējās brīvdienas pagājušas bez letāliem gadījumiem, taču gada sākumā kāpšana uz plānā ledus prasīja divu cilvēku dzīvības.

Vecāki, rādiet saprātīgu piemēru! 

VUGD šogad vēl nav nācies steigties palīgā bērniem, kas būtu ielūzuši ledū, taču speciālistiem ir informācija par svētdien notikušo negadījumu, kur līdzcilvēki palīdzējuši ģimenei ar zīdaini šādā situācijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vītola uzsver - ja ģimene ar bērniem vai bērni vieni paši dodas pastaigāties uz attālu un nomaļu ūdenstilpni, var gadīties, ka negadījumā apkārt nav nevienu citu cilvēku, kas varētu steigties palīgā un izglābt dzīvības.

Vecāki, ņemot līdzi bērnus, kāpjot uz ledus, rāda sliktu piemēru un nepietiekami novērtē situācijas bīstamību. Viņi apdraud ne tikai paši sevi, bet arī savus bērnus.

Tā kā pastaigas pa ledu nav pirmās nepieciešamības aktivitātes, no tām vajadzētu izvairīties, izvēloties drošākas atpūtas veidus.

Izceļ ielūzušu kvadraciklu

Turklāt uz ledus nevajadzētu braukt arī ar transportlīdzekļiem, sacīja Vītola un pastāstīja, ka svētdien Rīgā no Juglas ezera VUGD glābēji izcēla daļēji ielūzušu kvadraciklu. Tā vadītājam pašam izdevās izkļūt krastā, taču kvadracikla izcelšanai vajadzēja speciālistu palīdzību.

Nav prāta darbs braukt uz ledus ar transportlīdzekli, Vītola uzsver, piebilstot, ka šāda darbība nav pirmās nepieciešamības, tādēļ no tās vajadzētu izvairīties. Tā var beigties ļoti nepatīkami un pat ar letālām sekām.

Ledū ielūzusi ģimene ar zīdaini

Jauns.lv jau vēstīja, ka svētdien Ikšķiles novadā ceļā uz Sv. Meinarda salu Daugavas ledū ielūzusi ģimene ar zīdaini.

"Tikai veiksmīgas sagadīšanās dēļ, un pateicoties tam, ka blakus atradās cilvēki, kuri devās palīdzēt nelaimē nokļuvušajai ģimenei, šī pastaiga beidzās bez bojā gājušiem," norāda vietējā policija, aicinot būt piesardzīgiem, jo ledus kārta joprojām ir ļoti plāna un atrasties uz ūdenstilpju ledus ir bīstami.

Policija atgādina, ka ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi. Tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna, tāpēc cilvēkiem bieži veidojas maldīgs priekšstats, ka ledus ir izturīgs.

Tēmas