foto: Aigars Hibneris
Atvadīšanās no dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas notiks 21. janvārī Palsmanē
Atvadīšanās no dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas notiks 21. janvārī Smiltenes novada Palsmanes kapsētā.
Kultūra
2021. gada 18. janvāris, 09:22

Atvadīšanās no dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas notiks 21. janvārī Palsmanē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

11. janvārī 83 gadu vecumā mūžībā aizsaukto dzejnieci Kornēliju Apškrūmu zemes klēpī guldīs ceturtdien, 21. janvārī, Smiltenes novada Palsmanes kapsētā, liecina “Alūksnes un Malienas Ziņās” publicētā sēru ziņa. Dzejnieces daiļrades cienītāju un piemiņas glabātāju vārdā Apes novada pašvaldība vēsta: “Mēs sargāsim Kornēlijas dzīves stāstu, kā viņa to vēlējās, jo viņas devums mums ir neatsverams.”

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kornēlijas Apškrūmas dzīves un daiļrades mantojums pērn iemūžināts divos vērienīgos Apes novada pašvaldības īstenotajos kultūras projektos, vēsta Apes novada pašvaldības iestādes “Apes kultūras un tūrisma centrs” vadītāja Iveta Kovtuņenko.

Dzejnieces dzimtā Virešu pagasta novadpētniecības centrā “Majvieta” izveidota pastāvīgā ekspozīcija par Kornēliju Apškrūmu. Tā izvietota divas telpās. Vienā apskatāma Kornēlijas Apškrūmas pūcīšu kolekcija, ko dzejniece vākusi vairākus gadus. Otrā var uzzināt par pašas dzejnieces mūža gājumu un apskatīt visas dzejnieces vairāk nekā 50 izdotās grāmatas.

foto: apesnovads.lv
Kornēlijai Apškrūmai veltītā ekspozīcija Virešu pagasta novadpētniecības centrā “Mājvieta”.

“Ekspozīcija par pašu dzejnieci ir jauna un iepriekš nekur nav bijusi skatāma. Tur ir fotogalerijas, dažādi dokumenti, liecības, diplomi un pateicības raksti. Jāuzsver, ka tie visi ir oriģināli nevis kopijas, un tos dzejniece nodevusi apskatei pirmo reizi. Jaunā ekspozīcija ir ilgi lolota sapņa piepildījums. Tās tapšanā liels ir pašas dzejnieces ieguldījums, jo viņa dāvinājusi savas personīgās lietas, lai ikviens tās varētu aplūkot Virešu novadpētniecības centrā, tā par to pagājušā gada vidū teica centra vadītāja Līga Ozoliņa.

Tāpat pērn Apes novadā pagājušā gadu vidū izveidots jauns ekskursiju maršruta – ”Dižgaru ceļš”, par kuru Iveta Kovtuņenko stāsta: “Jaunajai tūrisma sezonai tika sarūpēts kaut kas pavisam jauns, kas ieinteresēs gan tūristus, gan skolu jaunatni, gan ikvienu interesentu. Uzskatījām, ka jāceļ saulītē un jārunā par mūspuses kultūrvēsturi un īpašajiem novadniekiem – dižgariem. Tādēļ dodoties ceļojumā pa Vidzemes šoseju, aicinām ikvienu iegriezties Virešos, Virešu novadpētniecības centrā “Mājvieta” un iepazīties ar Kornēlijas Apškrūmas daiļradi un vaļaspriekiem”.

foto: apesnovads.lv
Apes novada kultūras centrs tūrisma maršrutu “Dižgaru ceļš” piedāvā iesākt ar iepazīšanos ar Kornēlijas Apškrūmas daiļradi. *

Pēc Virešu apmeklējuma interesenti aicināti iepazīties vēl ar trīs Apes novada dižgaru daiļradi: Gaujienā ar komponistu Jāzepu Vītolu; Trapenē – ar dzejnieku Ojāru Vācieti, bet Apē ar rakstnieci Elīnu Zālīti.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 11. janvārī mūžības ceļos 83 gadu vecumā devās tautā iemīļotā dzejniece Kornēlija Apškrūma. Jau vairākās paaudzēs Kornēlijas Apškrūmas vārds saistās ar vēlējuma rindiņām apsveikuma kartītēs. Lielu popularitāti iemantojuši viņas dzejas krājumi “Mīļumvārdi”, kuros apkopoti apsveikumu un vēlējumu dzejoļi.

Kornēlija Apškrūma (dz. Krieviņa) dzimusi 1937. gada 12. aprīlī Palsmanes pagastā saimnieka ģimenē. Par novadnieci Alūksnes bibliotēkas mājaslapā teikts: “Meitene agri zaudējusi tēvu. Beigusi Sikšņu pamatskolu un Smiltenes vidusskolu (1957). Rakstījusi skolas literārajam žurnālam, piedalījusies literārajos konkursos. Pēc vidusskolas beigšanas iestājusies Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, bet veselības dēļ pēc diviem gadiem mācības pārtraukusi. Dzīvoja Alūksnes rajona (tagad – Apes novada) Virešu pagastā. Kornēlijas Apškrūmas darba mūžs saistīts ar Virešu pagasta bibliotēku. Darba gaitas uzsāktas 1958. gada 1. septembrī un tur aizvadīti vairāk kā 43 gadi. Grāmatas, literatūra, dzeja un viss, kas saistīts ar kultūru ir arī Kornēlijas sirdslieta un, strādājot bibliotēkā, viņa saviem apmeklētājiem vienmēr centusies piedāvāt labu literatūru, saturīgus un daudzveidīgus pasākumus, estētiskas, glīti noformētas telpas, organizējusi un rosinājusi cilvēkus darboties dažādos interešu pulciņos. Daudzus gadus Virešu pagasta 1. bibliotēka bija viena no Latvijas labākajām bibliotēkām uz kuru smelties pieredzi brauca kolēģi no visiem rajoniem”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēdējo pusotru mūža gadu dzejniece vadīja senioru aprūpes centrā, kur viņu bieži pirms Covid-19 krīzes apciemoja draugi un kolēģi rakstniecības jomā. Kā pauž Kornālijas Apškrūmas tuvinieki, dzejniece arvien centās rakstīt un būt dzīves noteicēja, neraugoties uz dažbrīd veselības problēmu radītu nespēku.

Dzejniece Kornēlija Apškrūma

gallery icon
3