foto: LETA
Ārsta Jakovina praksē ārstējās arī daudzi bērni; nosauc mediķus, pie kuriem var vērsties viņa pacienti
"Gada balvas medicīnā 2013" laureāts nominācijā "Gada ārsts" - ģimenes ārsts Valmierā Juris Jakovins svinīgās apbalvošanas ceremonijas laikā Rīgas Stradiņa universitātē.
Sabiedrība
2021. gada 15. janvāris, 12:40

Ārsta Jakovina praksē ārstējās arī daudzi bērni; nosauc mediķus, pie kuriem var vērsties viņa pacienti

Jauns.lv

Ģimenes ārsta Jura Jakovina praksē ārstējušies arī daudzi bērni, un šobrīd ir apzināti citi mediķi, kuri vairākiem tūkstošiem Jakovina pacientu sniegs palīdzību. Tāpat Valmierā un Rencēnos, kur ārsts pieņēma, tiks paplašinātas Covid-19 testu nodošanas iespējas, piektdien žurnālistus informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), kā arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji. 

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi izmeklēšanas laikā ieguvuši informāciju, ka Jakovins, kurš pacientus pieņem gan Valmierā, gan Rencēnos, ir veicis pacientu aprūpi ar Covid-19 saslimšanas simptomiem.

SPKC vecākā epidemioloģe Rita Korotinska norādīja, ka par augsta riska kontaktpersonām noteikti visi, kuri ar dakteri kontaktējušies no 27. decembra līdz 11. janvārim, tostarp ārsta kolēģi. Par augsta riska kontaktpersonām uzskata cilvēkus, kuri ar saslimušo bijuši kontaktā tuvāk par diviem metriem un ilgāk par 15 minūtēm vai uzturējušies vienā telpā ilgāk par 15 minūtēm. Augsta riska kontaktpersonām jāievēro divu nedēļu mājas karantīna.

Savukārt par zema riska kontaktpersonām uzskata tos, kuri ar inficēto kontaktējušies mazāk par 15 minūtēm, tālāk par diviem metriem. Piemēram, iegājuši ārsta praksē pēc izziņas. Šiem cilvēkiem divas nedēļas jāvēro sava pašsajūta.

Savukārt NVD Vidzemes nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča sacīja, ka Jakovina pacienti Valmierā var vērsties pie ārstes Ineses Rāviņas vai Ingas Gruntes – viņa vairāk apkalpos bērnus, jo Jakovina praksē bijis diezgan daudz gados jauno pacientu. 

Savukārt Rencēnu pacientus apkalpos ģimenes ārste Marika Grūsle. 

Sestdien un svētdien tiek organizēta papildus Covid-19 testēšana gan E.Gulbja laboratorijā, gan Centrālajā laboratorijā, ko aicina izmantot visi Jakovina pacienti, kolēģi, kā arī citi iedzīvotāji. 

Šobrīd gan nav zināms, cik daudz pacientu nonāca saskarsmē ar Jakovinu, taču SPKC turpinot epidemioloģisko izmeklēšanu, lai to noskaidrotu.

SPKC epidemioloģe, vaicāta, vai ģimenes ārsts kaut kā pamatoja savu rīcību, norādīja – šāda informācija netiek sniegta.