foto: LETA
No šodienas ieceļot Latvijā iespējams, uzrādot apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testu
Sabiedrība
2021. gada 15. janvāris, 11:55

No šodienas ieceļot Latvijā iespējams, uzrādot apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testu

Jauns.lv / LETA

No šodienas, lai ieceļotu Latvijā, būs nepieciešams apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu, kas veikts vēlākais pirms 72 stundām ieceļošanas brīdī, paredz iepriekš valdībā lemtais.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Noteikumi stāsies spēkā vienlaikus ar līdzīga regulējuma ieviešanu Lietuvā un Igaunijā.

Papildu drošības pasākumu mērķis ir pasargāt no vīrusa infekcijas ievešanas un mudināt iedzīvotājus pārvietoties tikai būtisku iemeslu, ģimenes apstākļu vai darba dēļ.

Apliecinājums par negatīvu testu, proti, testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Ieceļojot Latvijā ar privāto automašīnu, atzīmei par negatīvu testa rezultātu ir jābūt aizpildītajā "Covidpass.lv" anketā. Šīs prasības izpildi izlases kārtībā pārbaudīs Valsts robežsardze vai Valsts policija.

Noteikti arī izņēmuma gadījumi, kad tests pirms ieceļošanas Latvijā nav jāveic, - bērniem līdz 11 gadu vecumam, personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19, pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem, jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas, tranzīta pasažieriem, kuri nepamet lidlauka kontrolējamo zonu, diplomātiskā korpusa pārstāvjiem.

Tāpat tests netiks prasīts pierobežas iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso robežu darba, izglītības un līdzīgu vajadzību dēļ un var uzrādīt apliecinājumu par nodarbinātību vai izglītību.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku ir jāievēro desmit dienu pašizolācija, kā arī citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās drošības norādes.

Saistībā ar jaunajiem noteikumiem, kas paredz visiem iebraucējiem nodrošināt apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testu, no šodienas caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu būs atļauti starptautiskie pasažieru pārvadājumi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) robežās, kā arī no Šveices un Apvienotās Karalistes, paredz iepriekš Ministru kabinetā lemtais.

SM joprojām aicina atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar to valstu epidemioloģiskās drošības prasībām, caur vai uz kurām ceļotājam jādodas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās