foto: AFP/Scanpix
Covid-19 jaunais variants. Ministrs uzdevis gatavot prognozes negatīvākai notikumu attīstībai
Politika
2021. gada 12. janvāris, 09:52

Covid-19 jaunais variants. Ministrs uzdevis gatavot prognozes negatīvākai notikumu attīstībai

Jauns.lv / LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir devis rīkojumu atbildīgajiem dienestiem gatavot prognozes iespējamai negatīvākai Covid-19 notikumu attīstībai Latvijā.

Ministrs šorīt TV3 informēja, ka rīkojums tapis, reaģējot uz faktu, ka Latvijā ticis konstatēts jaunais Covid-19 variants, kas ir lipīgāks par iepriekš zināmo.

Pavļuts atzīmēja, ka šīs prognozes varētu kalpot tam, lai veselības resors savlaicīgi gatavotos iespējamam negatīvākam Covid-19 izplatības scenārijam un no valdības varētu prasīt papildus līdzekļus.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka gan sākotnējā, gan jaunā Covid-19 paveida izplatība Latvijā ir tieši atkarīga no tā, cik lielā mērā cilvēki ievēro noteiktos ierobežojumus.

Jaunais variants - līdz pat 70% "niknāks" izplatīšanās spējas ziņā 

Kā vēstīts, Latvijā konstatēts jaunā Covid-19 paveida saslimšanas gadījums, par ko pirmā ziņoja Apvienotā karaliste.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti vēl stingrāk ievērot iepriekš zināmos profilakses pasākumus - distancēšanos, rūpīgu roku mazgāšanu vai dezinficēšanu un uzturēšanos iespēju robežās savā mājsaimniecībā.

Izsekot, vai jaunais variants ir plaši te nebūs tik viegli 

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (LBPSC) Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš portālam Jauns.lv skaidro, kā jaunatklātais variants ietekmēs mediķu un infektologu darbu.

“Ja saglabāsies vai pieaugs Covid-19 izraisošā vīrusa izplatība, vairāk sekvenēt, izanalizēt šī vīrusa genomu mēs nevarēsim. Process ir laikietilpīgs un jaudas kam tādam pie šādas vīrusa izplatības nebūs,” atbildot uz jautājumu, vai speciālisti pastiprināti pievērsīsies jaunā vīrusa varianta izsekošanai.

Centra pārstāvis gan piebilda, ka pastiprināta pievēršanās tieši jaunajam vīrusa variantam diez vai arī būtu īpaši lietderīga: “Tas, ka mēs spēsim atklāt aizvien vairāk vīrusa variantu, īpaši neietekmēs centienus vīrusa izplatību ierobežot. Tam būtu nozīme, ja jaunā vīrusa varianta gadījumā būtu nepieciešams mainīt terapiju, pieeju pacientu ārstēšanā. Tā šobrīd nav.”

“Šeit gan ir iespēja izveidot procesu, kas pieļauj ātrāku analīzi. Domāju, ka šo pārspriedīšu ar kolēģiem no “E. Gulbja Laboratorijas” [LBPSC sekvenēšanai saņem paraugus arī no šīs laboratorijas], ar ko mums ir laba sadarbība. Par jaunā vīrusa identificēšanu vēlos pateikties arī Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai un konkrēti infektologam Ugam Dumpim,” papildināja Kloviņš, piebilstot, ka teorētiski šādi būtu iespējams analizēt lielāku daudzumu paraugu, turpmāk sekojot līdzi jaunā koronavīrusa mutācijām.

Lai arī speciālists nav drošs, ka plašāka jaunā vīrusa varianta izsekošana dotu būtisku pienesumu pandēmijas apkarošanai, spēja izanalizēt 10% no apstiprināto Covid-19 saslimšanas gadījumu paraugiem dotu padziļinātu ieskatu tajā, kā šis jaunais vīrusa variants izplatās.

Runājot par jauno vīrusa variantu, Kloviņš aicina vairāk pievērsties tieši diskusijai par jau esošo Covid-19 ierobežošanai ieviesto pasākumu ievērošanai.

“Šobrīd ir zināms, ka jaunais vīrusa variants ir noteikts, analizējot paraugus no pacienta, kurš ir atgriezies no Anglijas. Ja visi nosacījumi saistībā ar ieceļošanu un pārvietošanos tiktu ievēroti, ir pilnīgi iespējams efektīvi ierobežot šī te jaunā varianta izplatīšanos,” pauda Kloviņš.

Speciālists, atsaucoties uz centra rīcībā esošajiem datiem, apgalvo, ka līdz šim ieviestie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 izplatību, ir pilnīgi pietiekami, lai veiksmīgi kontrolētu situāciju.

Jautājums esot – vai pietiekami liela sabiedrības daļa godprātīgi ievēro noteikumus.