foto: AFP/Scanpix
Latvijā lipīgā Covid-19 varianta vēl nav. Bet kā mēs uzzināsim, ja tas parādīsies?
Sabiedrība
2021. gada 7. janvāris, 15:58

Latvijā lipīgā Covid-19 varianta vēl nav. Bet kā mēs uzzināsim, ja tas parādīsies?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Publiskajā telpā ceturtdien gana ātri izplatījās Ogres rajona slimnīcas vadības paziņojums, ka šajā ārstniecības iestādē varētu būt konstatējams jaunais un krietni lipīgākais koronavīrusa variants. Pēc neilga laika šo informāciju apstrīdēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Jauns.lv sazinājās gan ar Ogres slimnīcu, gan ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, kura uzdevums ir sekot līdzi vīrusa mutēšanai, lai viestu skaidrību par situāciju.

Ziņu par Ogres slimnīcā it kā konstatēto jauno Covid-19 izraisošā vīrusa variantu pavēstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs.

Viņš tika pieļāvis, ka ārstniecības iestādē ir mediķi un pacienti, kuri ir saslimuši ar jaunā vīrusa varianta izraisītu Covid-19. Šī informācija par Latviju jau ir sasniegusi arī Lietuvas medijus.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon

Speciālisti steidz labot Širova izteikumus

Jauns.lv drīz sazinājās ar Širovu, kurš paskaidroja, ka attiecīgos secinājumus izdarījis no tā, ka “slimības lipīgums un slimības gaitas smagums, salīdzinot ar pavasarī konstatētajām saslimšanām slimnīcas darbinieku vidū, ir ļoti atšķirīgs”.

Mediķi ievērojot visus drošības pasākumus, taču atšķirībā no pavasara situācijas, tik un tā slimojot, un slimojot smagāk, Jauns.lv telefonsarunā stāstīja Širovs.

Jauns.lv sazinājās arī ar SPKC, kur paskaidroja, ka laboratoriski nav pierādīts, ka šobrīd Latvijā jau būtu izplatījies jaunais Covid-19 izraisošā koronavīrusa paveids. To pēcāk apstiprināja arī pats Širovs.

Kā tiek pētīts, vai Latvijā ir jaunais vīrusa paveids?

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja darīja zināmu, ka Latvijā potenciālām vīrusa izmaiņām līdzi seko Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) references laboratorija un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (LBPSC).

Jauns.lv sazinājās ar LBPSC Zinātniskās padomes priekšsēdētāju Dr. biol., Prof. Jāni Kloviņu, lai noskaidrotu vairāk par to, kā Latvijā seko līdzi jau izsenis apspriestajām jaunā koronavīrusa iespējamām mutācijām. un kā vērtēt Ogres rajona slimnīcas vadītāja rīcību.

“Grūti šajā visā nesaskatīt sava veida viltus ziņu paušanu. Apgalvojumiem par jauna vīrusa paveida izplatīšanos ir obligāti jābūt pamatotiem ar laboratorisku apstiprinājumu, kas šajā gadījumā ir izpalicis,” telefonsarunā pauda Kloviņš.

Speciālists arī norādīja, ka Lielbritānijā, pirms sāka runāt par jauna Covid-19 izraisošā vīrusa paveidu, ievāca informāciju par vairākiem desmitiem tūkstošu inficēšanās gadījumu, kuri attiecīgi tika sekvenēti.

Šis process, ko Latvijā veic jau minētās iestādes, ir laikietilpīgs – sekvenējamo paraugu sagatavošana vien aizņem ap divām, trim dienām. Rezultātu iegūšanai ir nepieciešama nedēļa.

“Laboratoriju iesūtītajos paraugos meklējam tādus, kuri rada aizdomas par iespējamu jauno paveidu.

Datu aizsardzības regulas neļauj mums skaidri noteikt, kurš paraugs ir no Ogres vai Ogres rajona slimnīcas, taču šī brīža informācija neļauj apgalvot, ka Latvijā būtu konstatēts šis jaunais vīrusa paveids. Izdarīt šādus apgalvojumus no situācijas novērojuma vien – nevar,” skaidroja centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs.

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon

Kas zināms par jauno Covid-19 izraisošo vīrusa paveidu?

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 izraisošā vīrusa paveidu, Latvija, līdzīgi kā citas Eiropas valstis bija aizliegusi pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju no 21. decembra līdz 1. janvārim.

Tagad nolūkā mazināt jauno koronavīrusu celmu izplatīšanās risku visiem, kas atgriežas no Apvienotās Karalistes un Dienvidāfrikas Republikas (DĀR), ir stingri jāievēro desmit dienu pašizolācijas prasības un jāveic Covid-19 tests pēc ierašanās Latvijā un pašizolācijas perioda beigās, proti, devītajā dienā.

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem, tomēr apgalvot, ka tas ir bīstamāks, šobrīd nav pamata.