foto: LETA
Valters Bolevics: Valdības vakcinēšanas plāns ir fatāla kļūda
Starptautisko inovatīvo farmācijas firmu asociācijas direktors Valters Bolēvics.
Viedokļi
2021. gada 6. janvāris, 15:20

Valters Bolevics: Valdības vakcinēšanas plāns ir fatāla kļūda

Jauns.lv

“Valdības vakcinēšanas stratēģiskais plāns ir fatāla kļūda. Ir veikta paļaušanās uz kompāniju produktiem, kuri vēl nav pieejami. Katra diena maksā – cilvēku veselību, dzīvības, notiek ekonomikas bremzēšana. Latvija šobrīd ir zaudētāja,” RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktors Valters Bolevics.

Bolevics uzskata, ka ir pieļauta fatāla kļūda plānošanas procesā. Tikmēr pasaulē vakcinācija ritot pilnā sparā. “Iegūst valstis, kuras visātrāk iziet vakcinēšanās procesu, kļūstot drošas un atvērtas biznesam. Latvija šobrīd ir zaudētāja.”

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktors arī norādīja uz statistikas datiem, pēc kuriem mūsu kaimiņi igauņi, ko mēs nereti anekdotēs apsmīnot, pēc vakcinēto cilvēku skaita ierindojas 14.vietā pasaulē. “Es gribētu redzēt lielāku aktivitāti no augstākajām amatpersonām,” sacīja Bolēvics.

“Latvijas valsts plāno iepirkt lielāko apjomu vakcīnu no trim kompānijām – "AstraZeneca", "Johnson & Johnson" un “Sanofi-GSK”, neviens no šo kompāniju produktiem pagaidām Eiropā nav reģistrēts un nav pieejams Eiropas Savienības iedzīvotājiem” norādīja Bolevics.

Bolevics lēš, ka tuvākais produkts, kas varētu būt pieejams, ir "AstraZeneca", bet neesot zināms, kad tas varētu būt. Pārējie divi - "Johnson & Johnson" un “Sanofi-GSK” ātrāk kā otrā ceturkšņa beigās nevarētu tikt apstiprināti Eiropā.

“Es kritiski pieeju šim plānam, jo es nezinu uz kādiem apsvērumiem balstīts ir plāns vakcinēt Latvijas sabiedrību ar produktiem, kuri vēl nav pieejami Eiropas Savienības iedzīvotājiem,” neizpratni pauda Bolevics, piebilstot: “Uz šo dienu Latvija stāv uz vietas savā vakcinācijas izpildē un tempā un mēs kā sabiedrība nevaram būt ar to apmierināti”.