foto: Edijs Pālens/LETA
Vai tiešām ir vērts riskēt? Kas jāzina, pirms sper kāju uz trauslā ledus
Zemledus makšķernieks Daugavā pie Pļaviņām.
Sabiedrība
2021. gada 5. janvāris, 04:38

Vai tiešām ir vērts riskēt? Kas jāzina, pirms sper kāju uz trauslā ledus

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Reizē ar salu daudzi zemledus makšķernieki ir gatavi pat riskēt ar dzīvību, jo uz pirmā un pēdējā ledus zivis ķeras vislabāk. Ledus arī dod iespēju nokļūt vietās, kur vasarā citādi kā ar laivu nokļūt nevar. Tomēr teiciens, ka pa ledu var nokļūt visur – arī kapos, jāpatur prātā vienmēr.

Zemledus makšķerēšanas čempionāts Lielajā Stropu ezerā

gallery icon
24

Diemžēl arī šī zemledus makšķerēšanas sezona nav izņēmums, un decembrī tikai divu dienu laikā noslīka seši cilvēki. Jau 9. decembra vakars Tērvetes novadā traģiski beidzās diviem vīriešiem doma pārbaudīt ledus biezumu, pagājušā gada nogalē noslīka bļitkotāji ar Salaspilī, Sunākstē, Dagdā un Valkas un Krāslavas novados.

Ledus pazīmes

Kaut arī "Facebook" makšķernieku forumā kāds asprātis apgalvo, ka “uz ledus droši var kāpt jau tad, kad tas iztur vārnas svaru”, tā gluži nav.

Par visizturīgāko uzskatāms tīrais un caurspīdīgais ledus, kas parasti veidojas laikā, kad ir normāls sals, bez nokrišņiem un lielām temperatūras svārstībām. Šāds ledus jau piecu centimetru biezumā ir pilnīgi drošs viena cilvēka svara noturēšanai un ir arī pietiekami elastīgs.

Lielā bļitkošana Liepājas Tirdzniecības kanālā

gallery icon
6

Pa šādu ledu, kad tas sasniedz trīsdesmit centimetru biezumu, diezgan droši var pārvietoties arī ar vieglo automašīnu. Tam ir vēl viens pluss – jau pa gabalu redzamas bīstamās vietas – plaisas vai ledū iesaluši gaisa burbuļi (tas parasti norāda uz zemūdens avota esamību).

Necaurspīdīgais ledus uzskatāms par drošu, ja sasniedz desmit centimetru biezumu, jo necaurspīdīgums norāda uz tā irdenumu un gaisa daļiņu klātbūtni. Tāds ledus parasti rodas atkušņu vai atmosfēras nokrišņu ietekmē. Šāds necaurspīdīgums raksturīgs tieši pēdējam pavasara ledum.

Pasaulē lielākais zemledus makšķerēšanas festivāls Minesotā

gallery icon
14

No kādām vietām jāizvairās

1. Ledū iesaluši gaisa burbuļi vai gaišāka ledus krāsa liecina par avotiem vai ūdens straumi, tāpēc tādās vietās tas vienmēr ir plānāks.

2. Jāuzmanās vietās, kur ir ledū iesalušas siekstas vai ūdens augi, kā arī niedrāju tiešā tuvumā.

3. Ledus ir plānāks arī vietās, kur veidojas sniega kupenas vai plaisas.

4. Ja tas ir ezers, tad pavisam noteikti jāuzmanās vietās, kur ūdenskrātuvē ieplūst jebkāda veida notekūdeņi, strautiņi vai upītes. Arī upēs straumes vietā ledus būs plānāks nekā līčos.

5. Bīstama ir vieta, kur, izurbjot āliņģi, no tā strauji sāk izplūst liels daudzums ūdens – tas nozīmē, ka ledus zem jums sāk ieliekties, tāpēc atstājiet šo vietu pēc iespējas ātrāk.

Ko noteikti nevajag darīt

1. Bez īpašas vajadzības netuvoties vietām, kuras uzskaitītas iepriekš.

2. Neejiet uz ledus (vismaz uz pirmā vai pēdējā noteikti) vienatnē (Tērvetē noslīkušajiem gan tas nepalīdzēja).

3. Ja ledus ir plāns, pārvietojoties pa to, vēlams pārbaudīt katru soli. Makšķernieki to parasti dara ar vergu, bet šādam nolūkam var izmantot arī slēpju nūju. Pārvietojieties šļūcošiem soļiem.

4. Nepārvietojieties lielā barā cits citam blakus un nemēģiniet sev atrast labu vietiņu makšķernieku bara vidū.

5. Nepārdozējiet ar alkoholiskajiem dzērieniem – pēc īsa sasildīšanās efekta parasti salšana pastiprinās un uznāk miegainība. Sevišķi tas jāievēro Igaunijas copes cienītājiem – tur parasti jānostaigā lieli attālumi, un atpakaļceļam spēka var nepietikt.

Ja tomēr gadījies ielūzt

1. Galvenais nekrist panikā un nesākt bezjēdzīgu ūdens kulstīšanu. Atcerieties, ka aukstā ūdenī drudžainas kustības jūsu organismu sevišķi nesasildīs, bet laika jums nav pārāk daudz. Centieties plati izplest rokas un nepieļaut, ka galva pakļūst zem ūdens.

2. Mēģiniet atmuguriski atsperties pret lūzuma vietas malu un izkļūt uz ledus tajā pusē, no kuras atnācāt.

3. Nekautrējieties skaļi saukt palīgā, jo runa ir par jūsu dzīvību.

4. Izmantojiet visvienkāršāko palīglīdzekli, kuru ieteicams sagatavot pirms došanās uz ledus. Tā ir apmēram metru gara aukla, kuras galos iesietas asas naglas. Šādus improvizētus nagus var vienkārši uzkārt uz kakla un justies pilnīgi netraucēts. Ielūstot ledū, ar tiem var iecirsties āliņģa malās. Šādas palīgierīces var iegādāties arī makšķernieku veikalos. Drošības dēļ vienmēr ņemiet līdzi vismaz desmit metrus garu virvi, ko pasviest glābējiem. Asu izjūtu un plāna ledus cienītājiem iesakām iegādāties speciālus peldošos kombinezonus, kuri cilvēka organismu pasargā no atdzišanas un uz ūdens var noturēt diezgan ilgi, atsevišķiem kombinezoniem ir pierīkota arī svilpe.

5. Pēc izkļūšanas no āliņģa galvenais uzdevums ir sasildīties. To var darīt, gan iekurot ugunskuru, gan iedzerot siltu tēju. Ja tādas iespējas nav, vienīgais glābiņš ir skriešana.

Kas jāievēro glābējiem?

Profesionāli glābēji ir aprīkoti ar dažādiem profesionālajiem palīglīdzekļiem, taču – ko darīt, ja jārīkojas nekavējoties.

1. Netuvojieties ielūzušajam tuvāk par 3–4 metriem, vēlams to darīt, rāpojot uz vēdera, un, ja ir iespējams, izmantot arī dēli svara izlīdzināšanai.

2. Kā palīglīdzekļus glābšanai izmantojiet jebkurus palīglīdzekļus – virves, šalles vai sliktākajā gadījumā uz laiku sev novilktas bikses. Izplešot to staras, arī iznāk vismaz divus metrus gara virve.

3. Ja nekā tāda nav, taču uz ledus ir arī citi cilvēki, mēģiniet, guļus uz ledus sadodoties rokās, izveidot ķēdīti. Tas gan saistīts ar zināmu risku, un tā rīkojieties tikai bezizejas situācijā.

Protams, ka šie drošības ieteikumi ir jāņem vērā ne tikai zemledus makšķerniekiem, bet arī slidotājiem un ekstremālu pastaigu cienītājiem.

Tēmas