foto: Mārtiņš Ziders
"Pateicu kaķītim, lai piedod, un gājām ārā..." Āgenskalnā uzsprāgušā nama iedzīvotāja stāsta, kas izglāba viņas ģimeni
Attēlā redzamā siena ar pie tās piekārto gleznu ir viss, kas palicis pāri no Ingas dzīvokļa virtuves. Tajā zem gruvešiem tonakt palika iespiests arī sievietes kaķis, kuru izglābt izdevās kādam ugunsdzēsējam. Sieviete īpaši pateicas Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienestam (VUGD) par profesionālo darbu naktī uz 31. decembri.
Sabiedrība
2021. gada 4. janvāris, 14:40

"Pateicu kaķītim, lai piedod, un gājām ārā..." Āgenskalnā uzsprāgušā nama iedzīvotāja stāsta, kas izglāba viņas ģimeni

Jauns.lv

Naktī uz 31. decembri, kad nogranda sprādziens dzīvojamajā namā Melnsila ielā 2, Āgenskalnā, mājas iemītniece Inga Rozefelde kopā ar vīru un kaķi atradās savā dzīvoklī. Par piedzīvoto sieviete sīkāk izstāstīja Jauns.lv.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nu jau pa pusei sabrukušajā Melnsila ielas mājā Ingas ģimenes dzīvoklis atradās trešajā stāvā.

Viņas virtuves siena, uz kuras piekārta neliela izmēra glezna, nu caur gruvešiem ir redzama medijos publicētajās fotogrāfijās.

Glābšanas darbi pēc sprādziena Melnsila ielā 2

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
23

Kaimiņš zvanījis saistībā ar gāzes smaku

“Tonakt atradāmies dzīvoklī. 30. decembris ir mana dzimšanas diena, taču, tā kā valstī bija izsludināta komandantstunda, svinēšana izpalika. Gājām gulēt ap kādiem 23.00. Ap pulksten 01.00 vīram piezvanīja kaimiņš, teica, ka kāpņutelpā ir jūtama gāzes smaka. Mēs gan viņu nejutām, taču vīrs apģērbās un izgāja, lai pārbaudītu,” telefonsarunā stāsta Inga.

Pavisam drīz viņas vīrs pārliecinājies, ka gāzes smaka tik tiešām ir jūtama, taču līdz sprādzienam bija atlikuši vien daži momenti.

foto: Personīgais arhīvs
Šāds skats uz apkaimi savulaik pavēries pa Ingas dzīvokļa virtuves logu.

“Vīrs knapi paspēja ienākt atpakaļ istabā, kad atskanēja ļoti dobjš sprādziens, viss palika tumšs. Es tobrīd atrados gultā, kādus trīs, četrus metrus no telpām, kuras, kā izrādījās, notika sprādziens,” atklāj Inga.

Viņu pašu no blakus esošā dzīvokļa šķīrušas vien pāris sienas – istaba, kurā atradusies, un virtuve. Starp istabu un virtuvi arī nav bijušas durvis.

“Mūs paglāba tas, ka kaimiņiem bija ķieģeļu, nesošā siena. Ja tā būtu bijusi plānāka, mēs, iespējams, vairs nebūtu bijuši dzīvi,” pieļauj sieviete.

foto: Mārtiņš Ziders
Attēlā redzamā siena ar pie tās piekārto gleznu ir viss, kas palicis pāri no Ingas dzīvokļa virtuves. Tajā zem gruvešiem tonakt palika iespiests arī sievietes kaķis, kuru izglābt izdevās kādam ugunsdzēsējam. Sieviete īpaši pateicas Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienestam (VUGD) par profesionālo darbu naktī uz 31. decembri.

Nogrūstot sienām, cieš ģimenes kaķis

Ingas ģimenē, kā jau tika minēts, ir arī kaķis. Mājdzīvniekam incidentā nebija paveicies, jo sprādziena rezultātā radušies nogruvumi dzīvnieku iesprostoja virtuvē.

“Kaķis sāka ļoti bļaut. Mums pa rokai bija mobilie telefoni, ieslēdzām to lukturīšus un pamanījām, ka kaķim virsū bija nogruvumi, piespiestas pakaļkājas. Paši centāmies uzģērbt kaut ko, mēģinājām atbrīvot kaķi, taču neveiksmīgi. Tad piezvanīja kaimiņiene Ilze Mežsarga, kurai, starp citu, liels paldies par iesaisti. Ēkā bija vēl cilvēki, kuriem vajadzēja palīdzību, drīz arī ieradās glābēji,” atstāsta Inga.

Viņa pati ar vīru sekojuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēju norādēm un devušies ārā no nama. Tur lejā viņus jau gaidījuši citi nama iemītnieki – kāda cita ģimene, jauns pāris, kāds puisis un citi – kopā ap septiņi cilvēki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Melnsila ielā 2 notiek glābšanas darbi

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
70

Ugunsdzēsējam izdodas paglābt mājdzīvnieku

“Pateicu savam kaķītim, lai viņš piedod, un gājām prom... To, kā tiku ārā, īsti neatceros.

Glābējs prasīja, vai tur augšā mums vēl kāds ir palicis. Teicu, ka tikai kaķis, piebilstot, ka saprotu – muļķīgi tādā brīdī par kaķi... glābējs teica: “Nē nav muļķīgi – man arī kaķis mājās!”

Viņš iegāja namā, un pavisam drīz iznesa mūsu minci, satītu lupatā, ievainotu, bet dzīvu. Neatceros šī glābēja vārdu, taču vēlos teikt viņam vislielāko paldies!” pauž Inga.

Sieviete uzteic VUGD darbu un uzskata, ka viņas ģimenei ir gājis vieglāk, salīdzinot ar to, kādā situācijā šobrīd nonākuši kaimiņi.

Kaķis vārdā Minkāns izdzīvos, pateicoties savlaicīgai un profesionālai palīdzībai “Pet City” Candera klīnikai, stāsta Inga.

“Viņam tika konstatēts lūzums kājiņā, taču šobrīd veseļojas. Liels paldies arī šai klīnikai un paldies arī Ilzei Mežsargai, kura iesaistījās, lai palīdzētu citiem nama iedzīvotājiem, kuri tur atradās sprādziena brīdī,” pateicas sieviete.

foto: Personīgais arhīvs
Ingas divus ar pusi gadus vecais kaķis vārdā Minkāns atlabst pēc sprādzienā gūtajiem ievainojumiem. Mājdzīvniekam īpaši palīdzējusi klīnika "Pet City", kurai kaķa saimniece īpaši pateicas.

Cik Ingai zināms, tie, kuri sprādziena rezultātā palikuši bez dzīvesvietām, nu mitinās pie draugiem un radiem. Mājas iemītnieki savstarpēji sazinās un koordinē rīcību telefoniski.

“Pēc profesijas esmu grafikas restauratore un plānoju turpināt strādāt, dzīvot,” par saviem tuvākajiem plāniem stāsta pati viņa pati.

Par sprādzienu Āgenskalnā:

Kā ziņots, naktī uz ceturtdienu pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2.

Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma pulksten 1.22, bet pulksten 3.40 degšanu izdevās lokalizēt.

Ierodoties pussagruvušajā ēkā Melnsila ielas un Ļermontova ielas stūrī, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas.

Tika sākta konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Uz vietas strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus.

Cilvēki pussagruvušajā ēkā tika meklēti, periodiski organizējot klusuma brīžus, lai varētu sadzirdēt, ja zem drupām palikušie sauc pēc palīdzības.

Tieši šādā veidā vienu cilvēku drupās izdevās atrast. Kopumā nelaimē ir cietuši seši cilvēki, viens gājis bojā, bet piecas personas no ēkas evakuētas.

Policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu, bet VUGD sākotnēji pieļāva, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde.

Arī uzņēmuma "Gaso" sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Rubinčika ir informējusi, ka sprādzienā cietušajā Āgenskalna dzīvojamajā mājā gazificēts bija tikai viens dzīvoklis, kas atrodas ēkas pusē, kas sprādzienā nav cietusi.

"Sprāga gāzes balons, notika gāzes noplūde vai bija kāds cits sprādziena iemesls - to skaidros izmeklēšana," piebilda Rubinčika un uzsvēra, ka "Gaso" speciālisti, apsekojot gāzesvadus, nonāca pie slēdziena, ka tie ir tehniskā kārtībā un sprādziens nav saistīts ar dabasgāzi.

Jau 4. janvārī Valsts policija nāca klajā ar paziņojumu, ka "dzīvojamā ēkā, visticamāk, sprādzis gāzes balons".

Sāktajā kriminālprocesā kā galvenā versija tiek izskatīta gāzes eksplozija, bet tiek izskatītas arī citas versijas.

"Visticamāk, sprādzis gāzes balons, tomēr precīzs traģēdijas iemesls tiks skaidrots izmeklēšanas laikā," piebilda policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana un nozīmētas ekspertīzes. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Satiksme ēkas tuvumā joprojām ir slēgta.