foto: ekrānuzņēmums no video
Kalviņš: valdībai būtu jāmeklē risinājumi, lai arī Latvijā varētu ražot zāles pret Covid-19
Sabiedrība
2020. gada 30. decembris, 13:07

Kalviņš: valdībai būtu jāmeklē risinājumi, lai arī Latvijā varētu ražot zāles pret Covid-19

Jauns.lv

Komentējot iespējamo medikamentu pret Covid-19 ražošanu Latvijā, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība” norādīja, ka valdībai būtu jāmeklē šādi risinājumi.

“Zāļu izstrādes process ir stipri ilgāks nekā vakcīnu izstrāde, protams, sagaidīt, ka jaunās zāles rīt būs uz galda, šodien nevar. Tas, ko es gribētu rosināt mūsu valdību- mēģināt atrast risinājumus, lai arī Latvijā mēs varētu ražot zāles, kādas šobrīd iepērkam, lai palīdzētu tiem, kuri sasirguši ar Covid-19,” pauda Kalviņš.

Lai palīdzētu Covid-19 pacientiem šobrīd tiek pielietots tāds medikaments kā “Remdesivir” un daži citi preparāti, norādīja Kalviņš. “Tur droši vien vajadzētu arī valsts atbalstu, tādas farmācijas kompānijas kā “Grindex” un “Olainfarm” noteikti ir spējīgas sākt tās ražot,” uzsvēra LZA prezidents.

“Šobrīd “Remdesivir” zāļu kurss vienam pacientam maksā pāri par 2000 eiro. Protams, ja tās zāles ražotu Latvijā, tie varētu būt stipri mazāki izdevumi. Varbūt tiešām var nopirkt licenci, kas atļautu mums pašiem to darīt. Latvijas zinātnieki ir spējīgi ļoti ātri šādus procesus novest līdz rūpnieciskai ražošanai,” bilda Kalviņš.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā ir izcili tehnologi un zinātnieki, tādēļ neesot problēmas apgūt jebkuras ķīmiskas zāļu vielas ražošanu Latvijā.