Kalnmeiers skarbs par jaunajiem juristiem: "Tos nevis gatavo, bet štancē"
"Juristu sagatavošana valstī nav tajā labākajā līmenī," norāda ģenerālprokurors, kurš uzskata, ka kadri tiek štancēti.
Viedokļi

Kalnmeiers skarbs par jaunajiem juristiem: "Tos nevis gatavo, bet štancē"

Jauns.lv

Juristu sagatavošana augstskolās Latvijā nav tajā labākajā līmenī, Saeimas Juridiskajā komisijā otrdien teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers skarbs par jaunajiem juristiem: "Tos ne...

"Man labāk patiktu termins nevis gatavo, bet štancē," paziņoja Kalnmeiers un akcentēja, ka darbiniekus, kas sāk strādāt prokuratūrā, nepieciešams apmācīt vēlreiz, taču prokuratūrai līdzekļu personu apmācībai trūkst.

Valsts šogad jauno darbinieku apmācībai prokuratūrai atvēlējusi 23 tūkstošus eiro.

Par speciālistu apmācību runāts arī ar Valsts bērnu tiesību aizsadzības centru, taču arī viņiem līdzekļu, lai tiesnešus, policistus apmācītu darba ar bērniem, nav.

Komisijā otrdien tiek spriests par bargākiem sodiem noziegumos pret bērniem. Tāpat tiek pārrunāts jautājums par tiesnešu un citu personu apmācību darba ar bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

Tieslietu ministrijas pārstāvji sēdes laikā informēja, ka ministrija īstenojusi pilotprojektu, kura laikā apmācīti desmit tiesneši mentori, lai viņi palīdzētu jaunajiem tiesnešiem sākt darbu, sniegtu atbalstu un norādītu, kādas zināšanas viņiem nepieciešams papildināt.

Uz komisijas sēdi uzaicināti: Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Valsts probācijas dienesta, Bāriņtiesu asociācijas, Augstākās tiesas, tiesnešu, Tiesībsarga biroja un NVO pārstāvji.

Par piecgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu teju piecu gadu garumā Liepājas tiesa 13.jūlijā Jevgēņiju Smirečanski sodīja ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet Oļegu Smirečanski ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību.

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors iesniedzis apelācijas protestu par šo Liepājas tiesas  spriedumu. Protestā lūgts piemērot apsūdzētajiem smagāku soda veidu – brīvības atņemšanu.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA