foto: LETA
Uz gadu varētu iesaldēt ministru un parlamentāro sekretāru algas
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets".
Politika
2020. gada 9. decembris, 12:24

Uz gadu varētu iesaldēt ministru un parlamentāro sekretāru algas

Jauns.lv / LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien konceptuāli atbalstīja pirmajam lasījumam grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz Ministru prezidenta, ministru un parlamentāro sekretāru algu iesaldēšanu uz gadu

Komisija atbalstīja deputātu Krišjāņa Feldmana (JKP), Jura Juraša (JKP), Aleksandra Kiršteina (NA), Māra Možvillo (KPV LV), Kaspara Ģirģena (KPV LV) un Edvīna Šnores (NA) priekšlikumu, kas paredz, ka no 2021.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 31.decembrim ministru prezidenta, ministru un parlamentāro sekretāru mēnešalgu, bāzes mēnešalgas apmērs ir Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētais valstī strādājošo 2018.gada mēneša vidējās darba samaksas apmērs (1004 eiro).

Savukārt partijas "Saskaņa" deputātu priekšlikums iesaldēt algas uz diviem gadiem līdz 2022.gada 31.decembrim tika noraidīts.

Jau ziņots, ka 30.novembrī Jaunās konservatīvās partijas (JKP), Nacionālās apvienības un partijas "KPV LV" Saeimas frakciju deputāti izskatīšanai parlamentā bija iesnieguši grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, rosinot līdz nākamā gada beigām iesaldēt valdības locekļu un ministriju parlamentāro sekretāru algas.

Politiķi skaidroja, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums nosaka valsts augstāko amatpersonu atalgojumu, kura apmēru veido likumā noteiktais koeficients un bāzes mēnešalgas apmērs, kas tiek pārskatīts katru gadu, ņemot vērā vidējo algu tautsaimniecībā un inflāciju.

Saskaņā ar Valsts kancelejas publicēto informāciju bāzes mēnešalga vispārējā sektorā nākamajam gadam ir noteikta 1025,29 eiro apmērā, kas palielina valsts augstāko amatpersonu atalgojumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kad tā bija 1004 eiro. Šīs koeficienta izmaiņas paredz algas pieaugumu visām likumā minētajām amatpersonām.

Likumprojekts paredz noteikt, ka Ministru prezidenta, ministru un parlamentāro sekretāru atalgojums 2021.gadā tiek saglabāts tādā pašā apmērā, kāds tas bija 2020.gadā un to neietekmē bāzes mēnešalgas pieaugums.

Deputāti skaidroja, ka Covid-19 izplatība ir ekonomiski negatīvi ietekmējusi plašu sabiedrības daļu, tāpēc valsts augstākajām amatpersonām ir jāizrāda solidaritāte šajos neskaidrajos apstākļos.

Deputātu aplēses liecina, ka likumprojektam ir neliela pozitīva ietekme uz valsts budžetu.

Saeimas deputātu algas jau iepriekš ir tikušas iesaldētas līdz šī sasaukuma beigām.