foto: LETA
"Unikāla situācija" - pašvaldība aicina valdību tirdzniecības ierobežojumus neattiecināt uz Valku
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2020. gada 4. decembris, 13:36

"Unikāla situācija" - pašvaldība aicina valdību tirdzniecības ierobežojumus neattiecināt uz Valku

Jauns.lv / LETA

Valkas novada pašvaldība aicina valdību nepārtikas preču tirdzniecības ierobežojumus, kuru mērķis ir ierobežot Covid-19 izplatību, neattiecināt uz Valkas pilsētu, portālu Jauns.lv informēja novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Vēstuli pašvaldība nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Krīzes vadības padomei, finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV).

Pašvaldība lūdz valdību ņemt vērā Valkas un Valgas unikālo situāciju un neattiecināt nepārtikas preču, tajā skaitā arī alkohola un tabakas izstrādājumu, tirdzniecības ierobežojumu Valkas pilsētas teritorijā. "Šie ierobežojumi nevis uzlabos, bet gan pasliktinās epidemioloģisko situāciju," vēstulē pauž Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Pašvaldības vadītājs uzsver, ka Valka un Valga ir viena ekonomiskā telpa, daudzi nepārtikas preču veikali Valgā ir izvietoti dažus desmitus metru no Latvijas valsts robežas un ir viegli sasniedzami ar kājām. Ierobežojumi Latvijas pusē novedīs pie tā, ka pircēju plūsma pilnībā tiks pārvirzīta uz kaimiņvalsts pilsētu Valgu. Tā rezultātā brīvdienās pircēju skaits un koncentrācija veikalos nevis samazināsies, bet palielināsies, jo Latvijas pusē daļa veikalu būs slēgti vai arī tirgosies ar ierobežotu preču sortimentu.

Krauklis skaidro, ka Valkas tirgotāji tiek nostādīti daudz neizdevīgākā, iznīcinošas konkurences situācijā, jo pircēju plūsma un līdz ar to arī ienākumi būtiski samazinās un Latvijas valsts lēmuma rezultātā tiek novirzīta uz Valgas pusi, kas apdraudot tirdzniecības uzņēmumu un veikalu pastāvēšanu. 

"Jau tagad redzam, ka būtiska daļa ēdināšanas vietu klientu ir pārgājusi uz Valgu, jo tur ierobežojumu ēdināšanas vietās nav. Mērķis - ierobežot Covid-19 izplatību - netiek sasniegts, bet tiek būtiski pasliktināta to uzņēmēju situācija, kuri darbojas Latvijas pusē," norāda Krauklis.

Kā vēstīts, šopēcpusdien valdība lems par nepilnību novēršanu brīvdienās pieejamo preču klāstā, liecina premjera Kariņa paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Sēde notiks plkst.15 aptaujas kārtībā.

Kariņš norādīja, ka viņš ir pārrunājis situāciju ar ekonomikas ministru Vitenbergu un vēl šodien valdība lems par nepilnību novēršanu brīvdienās pieejamo preču klāstā.

Pēc premjera teiktā, Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi nepieciešamos priekšlikumus.

Ekonomikas ministrs piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka EM aicinās novērst esošās nepilnības regulējumā par brīvdienās un svētku dienās tirgojamajām precēm, kas tostarp liegtu, piemēram, tirgot auto piederumus. "Uzskatu, ka tā ir nepilnība, un tuvākajā laikā rosināsim valdību šo jautājumu pārskatīt. Es ceru, ka kolēģi atbalstīs," teica ministrs, piebilstot, ka, piemēram, auto piederumu tirdzniecības liegums ir drošas braukšanas jautājums.

Jau vēstīts, ka atbilstoši valdības 1.decembra lēmumam ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās un svētku dienās varēs darboties veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela, kā arī varēs darboties aptiekas, tostarp veterinārās aptiekas.

Tādējādi brīvdienās uz svētku dienās veikalos nedrīkstēs tirgot tādas preces kā alkohols un cigaretes, kā arī, piemēram, degvielas uzpildes stacijās brīvdienās un svētku dienās nevarēs tirgot auto piederumus, tostarp logu mazgāšanas šķidrumu un eļļu, kā arī brīvdienās tirdzniecības vietās nevarēs iegādāties "Rīgas satiksmes" "e-talonu".

Latvijā ārkārtējā situācija ir izsludināta līdz 11.janvārim.