foto: Shutterstock
Ko darīt, ja mežā atrod beigtu dzīvnieku?
Meža dzīvnieku nāve ir dabisks process, un, ja vien nav aizdomas par malumedībām vai kādu infekciju, viss jāatstāj dabas ziņā.
Sabiedrība
2020. gada 1. decembris, 06:35

Ko darīt, ja mežā atrod beigtu dzīvnieku?

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

"Gāju sēņot un mežā uzdūros beigtam briedim. Kā man būtu jārīkojas – jāatstāj viss, kā ir, vai jāziņo par to kādiem atbildīgajiem dienestiem?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs valmierietis Ivars.

Valsts meža dienests informē, ka, gadījumā ja atrasts beigts medījamais meža dzīvnieks (plēsēja upuris, ar šautu brūci vai nobeidzies lamatās), par to nekavējoties vajadzētu informēt Valsts meža dienestu.

Dienests tad arī izvērtēs, vai notikušas malumedības vai arī dzīvnieks ievainots, bet nav atrasts legālu medību laikā. Ja šādu redzamu pazīmju nav, visu var atstāt, kā ir, un daba pati tiks galā, jo dzīvnieka atliekas noderēs kā papildbarība dažādiem mazākiem meža iemītniekiem.

Īpašs gadījums gan ir mežacūkas, kuras pārnēsā Āfrikas cūku mēri. Ja ir aizdomas, ka dzīvnieks var būt nobeidzies no infekcijas slimībām, un sevišķi situācijā, ja vienā vietā atrasti vairāki līķi, par to obligāti vajadzētu paziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam. Iet klāt un aiztikt šādas atliekas nav vēlams, jo tas var sekmēt infekcijas izplatību.

Kopš 1. jūlija Pārtikas un veterinārais dienests par šāda veida atradumu un paziņošanu maksā arī atlīdzību 30 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas, tātad reālā atlīdzība būs 23,10 eiro.

Citāda ir situācija, ja dzīvnieku gadās atrast notriektu uz ceļa. Par to būtu jāziņo Latvijas Valsts ceļu diennakts satiksmes informācijas centram pa tālruni 80005555, vēlams arī Valsts meža dienestam – 67212776 – un policijai – 110.

Ja dzīvnieka ķermenis traucē satiksmi un ir iespējas, to drīkst novākt no braucamās daļas, taču vispirms noteikti kārtīgi jāpārliecinās, ka tas patiešām ir miris, jo savainots dzīvnieks var sagādāt bīstamus ievainojumus. Notriektu dzīvnieku paturēt, lai izlietotu pārtikā, ir aizliegts.

Ja ar dzīvnieku gadījies saskrieties pašam autovadītājam, jārīkojas kā jebkurā ceļu satiksmes negadījumā – jāinformē policija, un negadījuma vietu atstāt nedrīkst.

Uzmanīgi uz ceļiem

Šogad līdz 5. oktobrim Valsts policija reģistrējusi 385 sadursmes ar meža dzīvniekiem, bet gadā ir ap 1000 šādu negadījumu. Autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem mežainos apvidos un ceļa posmos, kur ir neliels attālums starp ceļa nomali un kokiem vai krūmiem. Sekas var būt arī traģiskas. 23. septembra rītā Kubulu pagastā uz ceļa Balvi–Gulbene sadursmē ar alni gāja bojā Volkswagen Golf vadītāja, 1959. gadā dzimusi sieviete. Pasažieris bezsamaņā nogādāts slimnīcā.