foto: LETA
Baldzēns: nākotnē varētu atgriezties pie diskusijas par darba dienas saīsināšanu
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns
Sabiedrība
2020. gada 26. novembris, 10:55

Baldzēns: nākotnē varētu atgriezties pie diskusijas par darba dienas saīsināšanu

Jauns.lv / LETA

Nākotnē varētu atgriezties pie diskusijas par darba dienas saīsināšanu, ceturtdien valdības un sociālo partneru veidojošajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns.

NTSP ceturtdien bez diskusijām neatbalstīja iniciatīvu par darba nedēļas saīsināšanu līdz 32 stundām.

Baldzēns piebilda, ka patlaban Covid-19 apstākļos nebūtu jālemj par darba nedēļas saīsināšanu, bet par šo tematu vajadzētu diskutēt pārskatāmā nākotnē.

LBAS vadītāja ieskatā, Darba likumā minētais, ka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks - 40 stundas, ir 100 gadus vecs regulējums.

Viņš uzsvēra, ka 100 gadu laikā situācija ir mainījusies, jo ir būtiski augusi Latvijas produktivitāte, kā arī atsevišķu nozaru pieredze liecina, ka darba ražīgums nenormēta darba laika apstākļos var būt augstāks, nekā strādājot astoņu stundu darba dienu. LBAS vadītājs piebilda, ka arī patlaban praktizētā pāreja uz attālināto darbu mudina pārvērtēt Darba likumā noteikto darba laiku.

"Šobrīd nevajadzētu runāt par darba dienas saīsināšanu, bet nākotnē būtu apspriežams jautājums par samērīgu darba dienas saīsināšanu," sacīja Baldzēns.

Jau ziņots, ka 2016.gada decembrī sākās parakstu vākšana portālā "Manabalss.lv", rosinot samazināt noteikto "normālo darba laiku" uz 32 stundām nedēļā esošo 40 stundu vietā.

Savācot nepieciešamos 10 000 parakstus, 2019.gada februārī Saeima vienojās iniciatīvā pausto priekšlikumu nodot izskatīšanai NTSP.

Ceturtdien šis jautājums tika skatīts NTSP sēdē, valdībai, Latvijas Darba devēju konfederācijai un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai vienojoties šo priekšlikumu neatbalstīt.