112
2020. gada 17. novembris, 10:54

Policija dod labus padomus, kā parūpēties par sava dzīvokļa drošību

Jauns.lv

Kā liecina policijas prakse, tikai nelielu daļu no visām policijā reģistrētajām zādzībām no dzīvokļiem paveic mērķtiecīgi un profesionāli zagļi. Daudzos gadījumos zādzība bijusi veiksmīga tieši pašu īpašnieku vieglprātīgās attieksmes  dēļ – neaizslēgtas dzīvokļu durvis, neaizvērti logi, balkoni, pārāk neizturīgas un vienkāršas dzīvokļa durvju slēdzenes. Lai pasargātu savu mājokli, policija aicina ievērot drošības pasākumus, un sniedz padomus, kam būtu jāpievērš uzmanība.

Policijas novērojumi liecina, ka zādzību skaits no mājokļiem palielinās rudens un ziemas mēnešos – novembrī, decembrī un janvārī. Tas saistīts ne vien ar tumšo laiku, bet arī ar gada nogales svētkiem, kad iedzīvotāji mājokli atstāj nepieskatītu vai vienkārši kļūst neuzmanīgāki.

foto: Valsts policija
  • Aizslēdz sava mājokļa durvis un aizver logus!

Policija iesaka, pirms došanās prom no mājokļa, vienmēr aizvērt logus, neatstājot tos vēdināšanas režīmā. Vēdināšanas režīmā atstāts logs vai balkona durvis ir vienkārši atveramas - atspiežamas vaļā. Uz balkona nevajadzētu glabāt vērtīgas mantas – velosipēdus vai kādus citus braucamrīkus. Ja nav citas iespējas, tad šie transportlīdzekļi ir jāsaslēdz. Vakarā, dodoties gulēt, vienmēr pārliecinies vai dzīvokļa durvis ir aizslēgtas. Zagļi nereti apstaigā kāpņutelpas, paraustot durvju rokturus, lai pārbaudītu, kuras durvis ir atstātas vaļā. Arī dienas laikā ir jāuzmanās vai zaglim nav iespēja brīvi iekļūt dzīvoklī un paņemt kāroto.

  • Vērtīgās lietas glabā seifā!

Ja mājās tiek uzglabāta nauda, dārglietas vai vērtīga elektrotehnika, ir vērts padomāt par kvalitatīva seifa iegādi. Seifs jānostiprina tā, lai zādzības gadījumā to nevarētu aiznest.

  • Parūpējies, lai mājokļa drošības sistēmas būtu tehniskā kārtībā!

Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas atbilstoši strādātu. Dažkārt policija novēro, ka mājokļos, kuros ierīkota videonovērošana un izdarītas zādzības, videonovērošana tehnisku iemeslu dēļ nav darbojusies, līdz ar to tiek apgrūtināta noziegumu atklāšana un izmeklēšana.

  • Palūdz kaimiņiem pieskatīt mājokli!

Zagļiem zādzībai ērti apstākļi rodas arī tad, kad dzīvokļa saimnieki nolemj doties kādā ilgstošākā ceļojumā vai dzīvoklī nedzīvo pastāvīgi. Šādos gadījumos ļoti svarīgi ir uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem un lūgt viņiem uzraudzīt īpašumu. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka apmēram puse zādzību nav notikušas tādēļ, ka tās iztraucējuši kaimiņi.

  • Neaicini ciemos tikko iepazītas personas!

Ļoti izplatītas ir zādzības, kuras izdarījušas tikko iepazītas personas alkohola lietošanas laikā. Tas nozīmē, ka mājoklī, rīkojot draudzīgu pasēdēšanu, īpašnieks kritiski nav izvērtējis personu loku, kuras uzaicinājis pie sevis. Zādzības fakts nereti tiek atklāts tikai nākamajā dienā, kad izgulēts alkohola reibums un konstatēts, ka līdz ar viesu pazušanu dzīvoklī pazudušas arī vairākas vērtīgas lietas.

Policija aicina būt uzmanīgiem ar svešām personām, kuras tiek ielaistas dzīvoklī ar mērķi kaut ko pārdot, noskaidrot vai arī kāda cita iemesla dēļ ielaistas dzīvoklī. Apdomājiet vai ir nepieciešamība bez vajadzības atļaut svešām personām ienākt jūsu dzīvoklī. Saruna var notikt caur durvīm vai kāpņu telpā.

  • Parūpējies par sava vasaras īpašuma drošību!

Aukstajā sezonā parūpējies arī par sava vasaras īpašuma un tajā esošo mantu drošību. Visvairāk zādzības notiek īpašumos, kas atstāti ilgstoši bez pieskatīšanas, laika posmā no novembra līdz aprīlim. Neatstāj īpašumā neko vērtīgu un ja iespējams palūdz kaimiņiem to uzraudzīt. Ieteikums ir nodrošināt savu īpašumu ar signalizāciju un apsardzes kompānijas uzraudzību, kā arī padomāt par drošām durvju slēdzenēm un tādu teritorijas plānojumu, kas neļauj zaglim pielavīties kaimiņu nepamanītam.

"Pamanot aizdomīgas personas un automašīnas,  no kurām personas, iespējams, novēro svešus īpašumus, Valsts policija aicina nekavējoties ziņot likumsargiem pa tālruņa numuru 110!" - norāda likumsargi.