foto: Ieva Čīka/LETA
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies mācību granātas
Kopīgā iepirkuma mērķis ir apgādāt abu valstu bruņotos spēkus ar nepieciešamo mācību aprīkojumu, apvienojot pasūtījumus un samazinot pasūtījuma izmaksas.
Sabiedrība
2020. gada 4. novembris, 16:51

Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies mācību granātas

Jauns.lv / LETA

Latvija un Igaunija pagājušajā nedēļā parakstījušas vienošanos par mācību granātu iegādi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Granātas piegādās uzņēmumi "Rheinmetall Waffe Munition ARGES GmbH" un "Bristol Trust OÜ".

Plānots, ka Latvija atbilstoši vispārējai vienošanai varētu iegādāties vienreiz un daudzreiz lietojamas mācību granātas 1,4 miljonu eiro vērtībā.

Vienošanās ir rezultāts 2019.gadā noslēgtajam līgumam par kopīgu mācību granātu iegādi starp Latvijas un Igaunijas bruņotajiem spēkiem. Kopīgā iepirkuma mērķis ir apgādāt abu valstu bruņotos spēkus ar nepieciešamo mācību aprīkojumu, apvienojot pasūtījumus un samazinot pasūtījuma izmaksas. Vienošanās būs spēka līdz 2027 gadam.

Ministrijas skatījumā, būtiski, ka vienreizlietojamo granātu ražošanā tiek izmantoti videi draudzīgi materiāli, kas pēc granātu izmantošanas sadalās, samazinot militāro mācību ietekmi uz vidi.

"Viens no būtiskākajiem militāro mācību elementiem ir to maksimāla pietuvināšana reāliem kaujas apstākļiem, un jaunā vienošanās mums palīdzēs to nodrošināt. Kopīgi iepirkumi ir spēcīgs apliecinājums mūsu sadarbībai ar tuvākajiem kaimiņiem un sabiedrotajiem, no kā ieguvēji ir visas iesaistītās puses," uzsvēris Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Mācību granātu iepirkums seko vairākiem citiem kopīgiem Baltijas valstu iepirkumiem. Šogad kopā ar Igauniju veikts kopīgs jaunās paaudzes "Carl Gustaf M4" granātmetēju iepirkums, savukārt ar Lietuvu parakstīts līgums ar par kopīgu gāzmasku iegādi.