foto: Edijs Pālens/LETA
Policija noskaidrojusi, kas draudējis nogalināt veselības ministri Viņķeli
Veselības ministre Ilze Viņķele.
112
2020. gada 31. oktobris, 14:08

Policija noskaidrojusi, kas draudējis nogalināt veselības ministri Viņķeli

Jauns.lv

Valsts policija (VP) reģējusi uz veselības ministrei Ilzei Viņķelei sociālajos tīklos izteiktajiem draudiem un noskaidrojis vainīgā identitāti. Jaunietis draudējis nogalināt ministri, par ko arī sākts kriminālprocess, portālu Jauns.lv informēja VP.

Jauns.lv jau vēstīja, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) piektdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja, ka internetā saņēmusi draudus viņu nošaut.

Kā apgalvo Viņķele, draudus virtuāli izteicis kāds jaunietis, kura "Facebook" kontā norādīts, ka viņš dien Jaunsardzē un dzīvo Smiltenē. "Atsūtīja ziņu, lai gatavojos, ka nošaus," tviterī informē ministre, nepaskaidrojot, saistībā ar ko tieši viņai draudēts.

VP, reaģējot uz šo informāciju, veikusi izmeklēšanu un noskaidrojusi personas identitāti, kā arī atrašanās vietu.

foto: Edijs Pālens/LETA
Veselības ministre Ilze Viņķele.

Ierodoties pie šīs personas, policijas darbinieki veica procesuālas darbības un nopratināja aizdomās turēto. 1999. gadā dzimušais jaunietis nožēlojis savu izdarīto un paskaidrojis, ka viņam neesot bijuši nodomi traudus īstenot reālajā dzīvē. Tādēļ policijas darbinieki secinājuši, ka apdraudējums nepastāv, tomēr uzsākuši kriminālprocesu.

Valsts policija saņēmusi oficiālu iesniegumu un uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 132. panta par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagus miesas bojājumus, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti.

Par šādu pārkāpumu soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Jaunietis iepriekš nav nonācis policijas redzes lokā.

Policija aicina cilvēkus rūpīgi izvērtēt un pārdomāt saturu un vēstījums, ko viņi pauž sociālajos tīklos – pat, ja patiesais nodoms nav bijis ļauns, draudu izteikšana nodarīt kaitējumu citas personas veselībai un dzīvībai ir krimināli sodāma rīcība. 

Tāpat VP vērš uzmanību, ka šādas darbības nav pieņemamas un nepaliek nepamanītas – Valsts policija reaģē uz notikumiem, kas izdarīti ne tikai reālajā dzīvē, bet arī sociālajos tīklos. Policija atgādina, ka viņu rīcībā ir metodes, kā operatīvi risināt šādas situācijas interneta vidē, kā arī noskaidrot anonīmu personu identitāti un atrašanās vietu.

Jau ziņots, ka jaunietis 14. oktobrī "Facebook" vidē publiski dalījies ar aicinājumu "Noņem uzpurni! Tu esi cilvēks, nevis suns!". No konteksta noprotams, ka ar uzpurni varētu būt domāta sejas maska, kas ar valdības lēmumu tagad obligāti ir jānēsā virknē publisku vietu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA pavēstīja, ka jau piektdienas vakarā ir veikta pārbaude, kurā noskaidrots, ka ministres minētā persona Jaunsardzē par instruktoru nestrādā un arī nav jaunsargs.

AM atgādina, ka saskaņā ar aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) šonedēļ pausto, šoruden, turpinoties Covid-19 krīzei, viens no lielākajiem izaicinājumiem būs cīņa ar dezinformāciju un viltus ziņām.

Ministre "Twitter" paudusi, ka "tīša, īpaši jaunu cilvēku, radikalizēšana var mudināt rīkoties neapdomīgi". "Musinātāji, visdrīzāk, neko nezaudēs, bet ietekmējušies jaunieši gan var sastrādāt nevajadzīgas muļķības, kas kaitēs pašiem. Tādēļ arī sev vēlreiz atgādinu - atbildību izteikumos un rīcībās," rakstīja politiķe.

Pandēmija, ilgstošā neskaidrība un nogurums no ierobežojumiem rada lielu stresu sabiedrībā kopumā un katram atsevišķi, tādēļ liela atbildība ir viedokļu līderiem no visām pusēm, skaidroja Viņķele. Viņasprāt, ir saprotams, ka veidojas opozīcija un neapmierinātība ar valdību, tomēr cilvēku radikalizēšana nav pieļaujama.

Tikmēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) "Twitter" atzīmēja, ka ir nožēlojami, ka sociālajos medijos un citur pieaug draudi un emocionālā vardarbība. "Pilnībā izprotu ministres stresa līmeni, ar ko tādu sastopoties," pauda ministrs.