Sabiedrība
2020. gada 17. oktobris, 08:03

Kam pienākas koronavīrusa slimības lapas? Gaidu Covid-19 testu, uz darbu iet nevaru...

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Simtiem Latvijas iedzīvotāju tagad Covid-19 dēļ jāsēž mājās un viņi nedrīkst iet uz darbu. Vieni saķēruši infekciju, bet citiem kā kontaktpersonām noteikta karantīna. Jauns.lv skaidro, kādos gadījumos viņiem pienākas slimības jeb darbnespējas lapa (DNL)? Vai DNL pienākas kopš brīža, kad nodots Covid-19 tests, vai kopš brīža, kad saņemti tā rezultāti?

Kāda bērna māmiņa Sintija, neizpratnē par esošo situāciju, sociālajos tīklos ierakstījusi: „Kopš dēlam parādījās Covid-19 raksturīgie simptomi, es apzinīgi paliku mājās, lai neapdraudētu līdzcilvēkus. Sazvanot visas iestādes, noskaidroju, ka man jāpaliek pašizolācijā, darbā iet nevaru, slimības lapu man neizsniedz, kamēr nebūs testa rezultāti. Uz testu gaidām četras dienas, līdz tam man jāņem bezalgas atvaļinājums. Tikai gadījumā, ja tests būs pozitīvs, man kā kontaktpersonai izsniegs darba nespējas lapu”.

Veselības ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne Jauns.lv skaidro, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem DNL izsniedz šādos gadījumos:

  • pieaugušajam sakarā ar slimību (tajā skaitā ar Covid – 19 izraisītu slimību) vai traumu;
  • slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC) epidemiologs noteicis cilvēku kā kontaktpersonu un nepieciešama izolācijas karantīnas laikā;
  • slima bērna kopšanai bērna saslimšanas gadījumā;
  • slima bērna kopšanai, ja SPKC epidemiologs noteicis bērnu kā kontaktpersonu.

„Tātad, ja personu epidemiologs ir noteicis par kontaktpersonu saslimušajam ar Covid-19, šī informācija tiek nosūtīta ģimenes ārstam un tas ir pamats DNL atvēršanai. Šajos gadījumos DNL var izsniegt ar atpakaļejošu datumu (līdz piecām darba dienām), ja informācijas aprites posmā ir radusies laika nobīde.

Savukārt gadījumos, ja cilvēkam ir veselības problēmas vai aizdomas par inficēšanos ar Covid-19, vispirms telefoniski jāsazinās ar savu ģimenes ārstu/ārstu praksi, lai risinātu tālāk šos jautājumus. Ja cilvēks tiek nosūtīts uz Covid -19 testu, ārsts sagaida analīžu rezultātus un atkarībā no tiem atver DNL ar atpakaļejošu datumu līdz piecām darba dienām.

Citos gadījumos, ja nav pamata darbnespējas lapai, ir jāvienojas ar darba devēju par abām pusēm pieņemamu risinājumu.

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Maira Kalniņa Jauns.lv piebilda: „DNL izsniedz, ja persona ir noteikta kā Covid-19 pacienta kontaktpersona vai arī, ja personai ir saslimšanas simptomi. Situācijā, ja saslimis bērns un bērnam nav veikts Covid-19 tests, tad personai, kas kopj slimu bērnu vecumā līdz 14 gadiem, tiek izsniegta darbnespējas lapa atbilstoši Ministru kabineta noteikumu „Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 3.7.punktam. Citiem ģimenes locekļiem šādā gadījumā darbnespējas lapa netiek izsniegta. Ja bērnam ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, tad darbnespējas lapas tiek izsniegtas visām bērna kontaktpersonām, neatkarīgi no tā vai ir slimības simptomi, vai nav.

Ja nodotais tests izrādīsies pozitīvs, tad saņemot testa rezultātus, darbnespējas lapa būtu jāizsniedz no brīža, kad tests tika paņemts, nevis no rezultāta saņemšanas dienas”.

Kāpēc tik ilgi jāgaida tests? 

Šobrīd testa rezultāti no tā nodošanas brīža ir laicīgi – būtībā diennakts laikā. Vienlaikus ir garākas rindas uz testa nodošanu (situācija Latvijā ir ļoti dažāda – rinda var būt viena vai vairākas dienas, vai pat nedēļa). Lai uzlabotu šo situāciju Veselības ministrija kopā ar speciālistiem strādā, lai ieviestu konkrētu algoritmu, kuri cilvēki būtu primāri jātestē uz Covid-19. Pavasarī un vasarā, kad infekcijas izplatība bija krietni zemāka, cilvēki tika aicināti testēties arī piesardzības dēļ, bet šobrīd, pieaugot objektīvām testēšanās vajadzībām, uzskatām par lietderīgu atkal atgriezties pie noteiktām cilvēku grupām, kurām vispirms jāsaņem izmeklējums, piemēram, cilvēki ar ārsta nosūtījumu, Covid-19 pacienta kontaktpersonas un tamlīdzīgi,” teic Strapcāne.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, kas organizē vienoto pierakstu uz Covid-19 analīzēm, pārstāve Ilga Namniece par to, kāpēc tagad tik ilgi jāgaida uz Covid-19 testa rezultātiem, Jauns.lv teica: „Rindas (uz testa veikšanu) pieraksts veidojas nedēļu uz priekšu. Vēl ir jāsaprot, ka savāktos analīžu paraugus ir jānogādā līdz laboratorijai un arī nepieciešams noteikts laiks, lai šos paraugus apstrādātu, izanalizētu un dotu atbildi”.