foto: LETA
Uzņēmējs atkal izplata bīstamus melus par masku valkāšanu
Ar dažiem izņēmumiem maskas sabiedriskajā transportā atkal ir obligātas. Mediķi uzsver, ka tas ir labākais profilakses līdzeklis, sargājot no infekcijas citus.
Sabiedrība
2020. gada 11. oktobris, 07:44

Uzņēmējs atkal izplata bīstamus melus par masku valkāšanu

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ar valdības lēmumu atkal ir obligāta, pagaidām līdz 6. novembrim. Tikmēr sazvērestības teoriju piekritēji un pašpasludināti infektoloģijas eksperti nenogurstoši skandina, ka tam nav jēgas, brīvība briesmās, turklāt nekautrējas paust arī klaji cinisku attieksmi pret apkārtējo veselību un dzīvību.

Strukturētā ūdens firmas "Memory Water" dibinātājs un pasaules kārtības mainītājs Jānis Pļaviņš "Facebook" izplatījis kārtējo vēstījumu, kurā paustos apgalvojumus var atspēkot ar oficiālo statistiku un speciālistu teikto.

Aicina spēlēt loteriju ar infekciju

Pļaviņš savus fanus uzrunā: “Maska neaizsargā no vīrusa! Valkājot masku, tu atzīsti, ka esi vergs.” Viņš pat apgalvo, ka aizsargmaskas valkāšana var kaitēt veselībai.

“Šī vīrusa afēras ierobežojumi ir antikonstitucionāli, tas ir noziegums pret cilvēci, un visi, kas tai pakļaujas, kļūst līdzdalībnieki. Maskām nav nekādas jēgas pret šo vīrusu, kas ir maigāks par gripu. Kritiskai masai būs jāizslimo šis vīruss tāpat kā gripa. Lielākā daļa ir asimptomātiski, mirstība ļoti zema,” turpina Pļaviņš.

Viņš klāsta, ka no gripas pagājušajā sezonā Latvijā nomira aptuveni 80 cilvēku, kamēr ar Covid-19 ap 14 “šobrīd pēc SPKC verificētajiem datiem”. Masku mērķis, pēc Pļaviņa vārdiem, esot “pakāpeniski pieradināt pie arvien lielākiem un lielākiem brīvību ierobežojumiem, nevis pasargāt no vīrusa”.

Slimību profilakses un kontroles centra dati jau pašos pamatos apgāž Pļaviņa statistiku. Pēc Nāves cēloņu reģistra maija beigās – gripas sezonas beigās – no šīs slimības bija miruši 26 cilvēki, nevis 80.

SPKC dati par mirušo skaitu, kuriem konstatēta Covid-19, līdz 6. oktobrim vēsta par 41 cilvēku. Protams, katra nāve ir traģēdija, un tā nevar būt par daudz vai par maz, bet manipulācijas ar skaitļiem arī nav atbalstāmas.

Maska sargā citus

Apgalvojumu, ka aizsargmaskām nav nekādas jēgas, apgāž mediķi. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurijs Perevoščikovs skaidro: “Covid-19 galvenais izplatības cēlonis ir gaisa pilieni, kurus cilvēks izdala runājot, klepojot un izelpojot. Šie pilieni var parādīties pat divas dienas pirms saslimšanas, jo cilvēki domā, ka nav inficējušies ar koronavīrusu, bet vienkārši saaukstējušies.”

Kā jau daudzkārt norādīts, ar Covid-19 var inficēties, esot saskarē ar cilvēku tuvāk par diviem metriem un vismaz 15 minūtes.

“Dažos gadījumos varam kontrolēt šos kontaktus un pasargāties, piemēram, ilgi nerunājot ar pārdevēju veikalā vai neapmeklējot lielus pasākumus. Bet ir situācijas, kur to nevaram kontrolēt, kā tas ir sabiedriskajā transportā. Tāpēc šajā gadījumā vajadzīga papildu barjera. Maska var aizturēt šos gaisa pilienus, lai tie neiet ārā un neinficē citus. Maska ir vislabākais veids, kas dod papildu aizsardzību, tāpēc uzskatu, ka sabiedriskajā transportā tās būtu ļoti nepieciešamas,” teic Perevoščikovs.

Iespējams, ar dažām nedēļām nepietiks

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras profesore Angelika Krūmiņa piebilst: “Esošajā situācijā sejas aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir ļoti vēlama, un arī ārvalstu pieredze liecina, ka masku lietošana ir attaisnojusies.”

Masku obligāta lietošana sabiedriskajā transportā un varbūt arī publiskās telpās būtu nepieciešama vismaz vairākus mēnešus, jo infekcijas izplatību nevar ierobežot dažās nedēļās, tas prasa mēnešus.

Arī Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs piebilst, ka maska samazina vīrusa izplatīšanās risku, ja to valkā jau slims cilvēks.

Var uzdoties par garīgi slimu...

Der zināt, ka Pļaviņš ar aicinājumu nevalkāt maskas var izraisīt neērtības viņa sekotājiem – policisti, biļešu kontrolieri un vadītājs pasažieri bez aizsargmaskas varēs vai nu izsēdināt no transportlīdzekļa, vai tajā nemaz neielaist. Tas attiecas arī uz skolu autobusiem.

Tiesa, ir arī izņēmumi. Ņemot vērā, ka maziem bērniem nav iemaņu pareizai maskas lietošanai un viņu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku, līdz 13 gadu vecumam tās var nelietot.

Arī tad, ja pasažierim ir acīmredzami kustību vai psihiskās veselības traucējumi, kuru dēļ trūkst spēju vai iemaņu maskas lietošanai, no viņa to prasīt nevar.

Autotransporta direkcija aicina izvērtēt brauciena nepieciešamību vai izmantot citas alternatīvas. Ja citas iespējas nav, pasažieri lūgti braukt laikā, kad sabiedriskajā transportā ir mazāk cilvēku, maksimāli mēģināt ieturēt distanci, sēdvietas ieņemt pamīšus, biļeti iegādāties internetā vai ar bankas karti, neizmantojot skaidras naudas norēķinus. Tas iespējams arī pašā autobusā vai vilcienā. Transportlīdzekļus katru dienu dezinficē, īpašu uzmanību pievēršot virsmām, kurām pasažieri pieskaras biežāk.

Visvairāk apdraud seniorus

Mirstība no Covid-19 ļoti atšķiras pēc vecuma, un ieteikumi to izslimot ir sevišķi ciniski pret senioriem. Piemēram, Itālijā cilvēkiem virs 80 gadu vecuma mirstība, inficējoties ar koronavīrusu, vidēji bijuši 16,9%, 70 līdz 79 gadus veciem ap 9,6%, 60 līdz 69 gadus veciem ap 2,7 procentiem.

Latvijai tiešām ir paveicies, bet Lielbritānijā no marta sākuma līdz jūnija sākumam kopējā mirstība bija par 43% augstāka nekā vidēji šajā laikā iepriekšējos piecos gados. Itālijā – par 40%, Maskavā un Sanktpēterburgā – par 30%, Zviedrijā – par 24%, un naivi domāt, ka visi šie virsnormas aizgājēji noslīka vai mira avārijās.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Viņi melo – Pieķerts melos! saturu atbild SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.