foto: LETA
Kārtējais pārsteigums "Trasta komercbankas" krimināllietā
Apsūdzētais bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds.
112
2020. gada 25. septembris, 12:38

Kārtējais pārsteigums "Trasta komercbankas" krimināllietā

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Šodien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pēc ilgāka pārtraukuma atsāka skatīt "Trasta komercbankas" krimināllietu, kurā tiek apsūdzēts bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un vēl desmit citas personas, ieskaitot bijušos maksātnespējas administratorus Ilmāru Krūmu un Aigaru Lūsi. Viņiem inkriminē vairākus Krimināllikuma pantus – naudas izspiešanu organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī noziedzīgu nolaidību.

Procesā no tā uzsākšanas brīža 2018. gada beigās jau notikušas vairāk nekā desmit tiesas sēdes, taču līdz šim process tā arī nav pavirzījies tālāk par apsūdzības nolasīšanu. Pārsvarā visas iepriekšējās tiesas sēdes nācies veltīt dažādu tehnisku jautājumu skatīšanai, kā arī jautājumu par Sprūda pieteikto lietas prokurora Ulda Cinkmaņa atstādināšanu. Tiesnesis Imants Dzenis šo noraidījumu arī apmierināja un lietā nozīmēja jaunu prokurori Zani Pavāri, kurai iepazīšanās ar lietu prasīja zināmu laiku. Arī šodien notikusī tiesas sēde nebija izņēmums, jo apsūdzēto aizstāvība iesniedza tiesai dokumentus par iespējamu dokumentu viltošanu, ko ir izdarījis viens no lietā cietušajiem.

Tiesai tika iesniegts Iekšlietu ministrijas Kriminālistikas pārvaldes divu ekspertu atzinums par to, ka cietušā Iļjas Šingireva 2016. gada martā parakstīto pilnvaru Borisam Vorobjovam un tā paša Šingireva 2018. gada 20. aprīlī uzņēmuma "Fairwood" vārdā izsniegto pilnvaru advokātei Jeļenai Alfejevai ir parakstījušas divas dažādas personas.

Tas, savukārt nozīmē, ka vismaz viens no šiem dokumentiem ir viltots. Slēdzienā teikts: “Konstatētās rokraksta pazīmju atšķirības ir stabilas, būtiskas un veido pazīmju kopumu, pietiekamu kategoriskam atzinumam, ka rokraksta ierakstu, kuru attēli ir iesniegtajās dokumentu kopijās, ir izpildījušas dažādas personas.

Līdzīgu atzinumu arī ir sniedzis speciāli piesaistīts rokrakstu eksperts ar 14 gadu darba stāžu no Lietuvas Alekss Balsis.

Šāda veida darbība ir krimināli sodāms pārkāpums, tāpēc patiesības noskaidrošanai teorētiski būtu jāveic arī oriģinālo dokumentu ekspertīze. Tiesnesim kārtējo reizi nācās atlikt tiesas sēdi, nozīmējot nākamo lietas skaitīšanu uz 16. oktobri, lai procesa pārējie dalībnieki varētu iepazīties ar iesniegtajiem dokumentiem un izlemt par tālāko darbību.

Tāpat tiesā nācās risināt jautājumu, kā nodrošināt attālinātu piedalīšanos tiesas procesā apsūdzētajam Īrijas pilsonim Timotijam Kellijam, kurš nevar ierasties Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ.

Cietušais ar interesantu pagātni

Portāls Jauns.lv, papētot Krievijas publiskajā telpā un tiesu portālos pieejamo informāciju, konstatēja, ka gan lietā par cietušo atzītajam Iļjam Šingarevam, gan viņa pārstāvim Borisam Vorobjovam savulaik pašiem ir bijuši konflikti ar šīs valsts tiesībsargājošajām iestādēm.

Šingarevs 2003. gadā par narkotiku glabāšanu notiesāts uz 6 mēnešiem nosacīti, 2017. gadā pret viņu ir ierosināta krimināllieta par draudiem nogalināt savu draudzeni, taču tā izbeigta pēc viņas iesnieguma atsaukšanas. Savukārt 2018. gadā Šingarevam piespriestas 200 stundas piespiedu darba un autovadītāja tiesību atņemšana uz 18 mēnešiem par atkārtotu braukšanu pie stūres ar redzamām reibuma pazīmēm un avārijas situācijas izraisīšanu, kā arī par attiekšanos veikt ekspertīzi.

Savukārt Vorobjovs 1999. gadā it kā bijis aizturēts par marihuānas glabāšanu un tirdzniecību 300 dolāru saņemšanas brīdī. Viņš arī pēc tam draudējis kādai sievietei ar fizisku izrēķināšanos, lai viņa mainītu savas liecības, taču lieta līdz tiesai dažādu iemeslu dēļ tā arī nav nonākusi.