foto: Pixabay
Vecākiem Madonā liek parakstīties, ka nav bijuši ārzemēs; šāda prasība - nelikumīga
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2020. gada 20. septembris, 04:44

Vecākiem Madonā liek parakstīties, ka nav bijuši ārzemēs; šāda prasība - nelikumīga

Kas Jauns Avīze

Visās Madonas novada skolās vecāki parakstījuši apliecinājumu, ka ģimene nav bijusi ārzemēs vai saskarē ar Covid-19 pacientu, bet Izglītības kvalitātes valsts dienests paziņojis, ka tāda prasība ir nelikumīga.

Šādu apliecinājumu iesnieguši arī visu 985 Madonas pilsētas vidusskolas skolēnu vecāki. Skolas direktore Inese Strode Latvijas Televīzijai paudusi, ka tā bijusi pašvaldības iniciatīva, kam iedīgļi meklējami pavasarī, kad vecāki, spītējot lūgumam nedoties uz ārzemēm, tomēr brauca, bet bērnus samācīja melot.

"Daudzi brauca, neteica, mānījās. Un tad mēs redzējām, ka ir informācijas nesniegšana. Šobrīd tas ir informatīvam raksturam, lai varam plānot darbu. Ja ir pašizolācija, nevis slimošana, lai varam nodrošināt atbalstu," teic Strode, norādot, ka vecākiem ir pienākums informēt par bērnu veselības stāvokli.

Anketas mērķis bijis nevis diskriminēt, bet gan noskaidrot, cik daudzi nevar uzsākt mācības klātienē. Tādi bijuši divi skolēni, kas atgriezušies no Anglijas un mācās attālināti.

Izglītības kvalitātes valsts dienestā uzskata citādi. "Normatīvi šādu apliecinājumu neprasa, līdz ar to, ja esam valsts izglītības iestāde, mums ir atļauts tas, ko saka akti. Ir kāda persona, kas šo apkopo. Un ko darīt tālāk? Tas ir birokrātisks slogs. Un kāds ir tas pienesums?" LTV izteicies dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Ja ir aizdomas, ka skolēna vecāki atgriezušies no valsts, kas iekļauta augsta saslimšanas riska sarakstā, un neievēro pašizolāciju, esot jāvēršas policijā.

Nesen izcēlās frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems, "Facebook"Madonas vecāki parakstās, ka nav bijuši ārzemēs aicinot vecākus nepiekrist bērnu veselības pārbaudei skolās, tostarp Covid-19 testam. Traģikomiski, ka Gobzems ir Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sekretārs.

Veselības ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne skaidro, ka Covid-19 analīzes skolā strādājošie mediķi nemaz neveic. Ja secināts, ka bērns ir saslimis, piemēram, ir temperatūra un klepus, viņi lūgs vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un pieteikt bērnu šiem testiem, ko Latvijā veic vairākas laboratorijas.