foto: LETA
Nederīgo aplokšņu pieskaitīšana Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem lielāko balsu pieaugumu nesusi APP un "Saskaņai"
Politika
2020. gada 17. septembris, 23:58

Nederīgo aplokšņu pieskaitīšana Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem lielāko balsu pieaugumu nesusi APP un "Saskaņai"

Jauns.lv / LETA

Sākotnēji par nederīgām atzīto vēlēšanu aplokšņu pieskaitīšana Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem lielāko balsu pieaugumu nesusi partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) kopīgajam sarakstam, kā arī partijai "Saskaņa".

APP aplokšņu pieskaitīšanas rezultātā ieguva papildu 140 balsis. Tikai par vienu balsi mazāk ieguva "Saskaņa", tādējādi abu sarakstu rezultāts vēlēšanās uzlabojies par 0,02 procentpunktiem.

Vēl 99 balsis ieguva partiju apvienība "Jaunā vienotība", tomēr tas nemainīja politiskā spēka gala procentuālo rezultātu. Nemainīgs balsu īpatsvars, saņemot papildu 65 balsis, palika arī Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības kopīgajam sarakstam.

Aplokšņu pieskaitīšanas rezultātā partijas "Gods kalpot Rīgai" vēlēšanās sasniegtais balsu īpatsvars saruka par 0,01 procentpunktu, lai gan partija ieguva papildu 41 balsi.

Nemainīgs balsu īpatsvars palicis arī Latvijas Krievu savienībai un Jaunajai konservatīvajai partijai, kas attiecīgi ieguva papildu 58 un 36 balsis.

Par 0,01 procentpunktu samazinājies galīgais Zaļo un zemnieku savienības rezultāts, aplokšņu pieskaitīšanas rezultātā iegūstot vēl 20 balsis. Savukārt partijai "Alternative", iegūstot 22 balsis, balsu īpatsvars palicis nemainīgs. Līdzīga situācija ir arī partijai "Jaunā saskaņa", kas ieguvusi papildu 12 balsis.

Valdībā pārstāvētā partija "KPV LV" ieguva papildu 15 balsis, kas politiskā spēka kopējo sniegumu uzlaboja par 0,01 procentpunktu. Balsu procentuālo sadalījumu par 0,01 procentpunktu izdevies uzlabot vēl tikai "Centra partijai", kura biļetenu pieskaitīšanas rezultātā tika vēl pie četrām balsīm.

Balsu īpatsvars nemainīgs palicis partijai "Vienoti Latvijai", Nacionālajai savienībai "Taisnīgums" un Rīcības partijai, kas kopumā ieguva tikai trīs jaunas balsis.

Kā ziņots, trijos iecirkņos neapzīmogotajās un nekorekti apzīmogotajās vēlēšanu aploksnēs ievietoto biļetenu pieskaitīšana Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem nav ietekmējusi jaunievēlētās Rīgas domes provizorisko sastāvu, apstiprināja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Līdz ar to pēc 661 iepriekš par nederīgu atzītas vēlēšanu aploksnes atvēršanas un tajās esošo biļetenu saskaitīšanas nav mainījies ne partiju iegūto mandātu sadalījums Rīgas domē, ne arī pašvaldībā ievēlētie deputāti.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu balsu pārskaitīšana tika veikta, pamatojoties uz Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem. Tiesa uzdeva CVK nodrošināt trijos vēlēšanu iecirkņos konstatēto korekti neapzīmogoto aplokšņu satura pieskaitīšanu vēlēšanu rezultātiem, jo tā nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos.