Sabiedrība
2020. gada 10. septembris, 23:11

Rēzeknē invalīdei liegta normāla dzīve kaimiņa nežēlības dēļ

Bez Tabu, TV3

Rēzeknē, pirmā stāva dzīvoklī Dārzu ielā 37a dzīvo Anita, kura izkaisītās skrelozes dēļ dienas vada ratiņkrēslā. Viņa negrib būt apgrūtinājums citiem, tomēr muļķīga likumdošana un līdzcilvēku tumsonība liedz to izdarīt, šovakar vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Laikam ejot kustības Anitas kājās izsīkst, tomēr ar draugiem un citiem rēzekniešiem ar invaliditāti iesaistās sabiedriskajā dzīvē. Sieviete pārdevusi trešā stāva mitekli un iegādājusies dzīvokli pirmajā stāvā.

Viņa ir pateicīga Rēzekes sociālajam dienestam, kas izstrādājis projektu uzbrauktuvei līdz pirmā stāva dzīvoklim. Tāpat arī pašvaldībai, kas apmaksātu "lauvas tiesu". Būvvalde šo risinājumu atzinusi par labu esam – tas nekaitēšot mājai.

Lai izbūvētu uzbrauktuvi tā jāakceptē trīs ceturtdaļām dzīvokļu īpašnieku. Īpaši sparīgi Anitas vēlmei izkļūt no dzīvokļa iebilst kaimiņš no trešā stāva. Saaģitējis vairumu - pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēku.

Uzskata, ka uzbrauktuves izbūve sabrucinās namu. Padomju laikā rūdītais Leonīds šķiet arvien dzīvo ar apziņu, ka invalīdu nav, ja tos neredz. Viņš uzbrauktuvi negrib redzēt ne acu galā.

Plašāk skatieties TV3 raidījumā "Bez Tabu".