foto: EPA/Scanpix
Aizbraucu ceļojumā pandēmijas laikā un saslimu: vai apdrošināšana segs manu ārstēšanos
Drošākais drošvien tāpat ir izvērtēt ceļojuma nepieciešamību.
Sabiedrība
2020. gada 10. septembris, 04:06

Aizbraucu ceļojumā pandēmijas laikā un saslimu: vai apdrošināšana segs manu ārstēšanos

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

"Kas notiek, ja man ir bankas kredītkarte, kas darbojas arī kā ceļojumu apdrošināšanas polise ar konkrētu pakalpojumu klāstu, un es aizbraucu uz valsti, kas ir Covid-19 bīstamo valstu sarakstā un tur saslimstu? It kā aizliegta šāda braukšana nav, bet vai man nevar atteikt segt slimības dēļ ciestos izdevumus?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Olafs.

"Likums un Taisnība" uzdeva šo jautājumu gan bankām, gan apdrošinātājiem, un jāatzīst, ka bija visai dažāda pieeja šai problēmai.

"Swedbank" privātpersonu komunikācijas vadītāja Sintija Kalniņa komentē: “Pagaidām varam atbildēt tikai teorētiski, jo nevienu šādu atlīdzības prasību neesam saņēmuši. Atbilstoši mūsu noteikumiem pandēmija ir izņēmums, neatkarīgi no valsts bīstamības zonas. Tajā pašā laikā sekojam līdzi situācijai, esam gatavi pielāgoties un, iespējams, veikt produktu korekcijas, ja to noteiks pieprasījums un atļaus uz aprēķiniem balstīts risku izvērtējums.”

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA Personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva atbild: “Reaģējot uz aktuālo situāciju un rūpējoties par iedzīvotāju drošību negaidītās situācijās, kas varētu rasties saistībā ar Covid-19, mēs esam iekļāvuši līdz vasaras beigām ceļojumu apdrošināšanas polisēs riska segumu gadījumos, ja ceļotājs iestrēgst citā valstī.

Pandēmijas laikā daudzās valstīs medicīniskos izdevumus par ārstēšanos apmaksā valsts saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem. Taču šāda prakse spēkā ir ne visās valstīs, piemēram, Ukrainā un Turcijā. Papildu segums BALTA ceļojumu apdrošināšanas polisēs segs medicīnisko palīdzību gadījumos, kad to nenodrošina attiecīgā valsts, ieskaitot slimnieku transportēšanu, bērnu repatriāciju, ja vecāki ārstējas ārzemēs, arī medicīnisko transportu.

Tāpat BALTA segs ceļojumu atcelšanas risku, kompensējot izdevumus par rezervēto viesnīcu, biļetēm utt., ja cilvēks pirms izbraukšanas ir saslimis ar Covid-19 vai nonācis karantīnā. Nonākot karantīnā ceļojuma laikā, BALTA segs izmaksas līdz 50 eiro dienā.

Tomēr, lai neveicinātu bezatbildīgu pārvietošanos uz saslimšanas ziņā patlaban nedrošām valstīm, apdrošināšanas noteikumos paredzēts, ka atlīdzība tiek izmaksāta gadījumos, ja saslimstības kumulatīvais rādītājs nepārsniedz 25 (to var uzzināt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā) uz 100 000 iedzīvotāju. Ja tas ceļojuma sākuma dienā ir bijis zem šā rādītāja, bet ceļojuma laikā strauji palielinājies, atlīdzība tiks izmaksāta.”

Arī Latvijā, sekojot Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, ārvalstu pilsoņiem Covid-19 ārstēšana ir bez maksas.

Tā kā apdrošināšanas pakalpojumu piedāvājums ir visai dažāds, pirms došanās ceļojumā uz Covid-19 riska valsti "Likums un Taisnība" iesaka:

- ļoti rūpīgi izlasiet veselības vai ceļojuma apdrošināšanā minētos nosacījumus – ja rodas kādi jautājumi, zvaniet pakalpojuma sniedzējam. To var ieteikt darīt jebkurā gadījumā, jo kompānijas politikā var būt veiktas arī korekcijas, kas jūsu apdrošināšanā neuzrādās;

- pilnas drošības dēļ papildus automātiskajai kredītkartes apdrošināšanai varat iegādāties arī speciālo veselības apdrošināšanu, aptaujas veidā izvēloties kompāniju ar vislabākajiem nosacījumiem, jo dubults neplīst.