foto: LETA
Opozīcijas un koalīcijas sadarbības veicināšanai Rīgas domē varētu tikt veidota frakciju padome
"Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis.
Politika
2020. gada 9. septembris, 14:45

Opozīcijas un koalīcijas sadarbības veicināšanai Rīgas domē varētu tikt veidota frakciju padome

Jauns.lv / LETA

Opozīcijas un koalīcijas sadarbības veicināšanai Rīgas domē varētu tikt veidota frakciju padome, šodien pēc tikšanās ar opozīcijas pārstāvjiem, žurnālistiem teica jaunās koalīcijas Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis (APP).

Frakciju padomē varēs iesaistīties visu frakciju vadītāji. Tajā varēs nākt kopā un izrunāt aktuālās tēmas un jautājumus, kā arī vienoties par domes darba kārtībā plānotajiem jautājumiem.

Staķis norādīja, ka frakciju padome nemazinās lēmumu pieņemšanas caurspīdīgumu domē, jo tās darbā būs iesaistīta opozīcija.

Viņš arī informēja, ka plāno atjaunot principu, kurš Rīgas domē esot bijis pirms "Saskaņas" nonākšanas pie varas, ka komitejās deputāti no politiskajiem spēkiem tiek ievēlēti proporcionāli domē ievēlēto deputātu skaitam.

Tas ļaušot opozīcijai daudz vairāk un uz godīgākiem pamatiem iesaistīties domes darbā. 

Staķis atzina, ka opozīcijas pārstāvji atšķirīgi uztvēra ierosinājumu par komiteju vadītāju vietnieku amatu piešķiršanu opozīcijas frakcijām. Rezervētāk pret to esot izturējusies Latvijas Krievu savienība (LKS), bet atzinīgāk novērtēja "Gods kalpot Rīgai" (GKR). 

Kā pēc tikšanās žurnālistiem teica LKS vēlēšanu saraksta līderis Miroslavs Mitrofanovs, viņš atzinīgi novērtē Staķa teikto, ka koalīcijai un opozīcijai ir jāsadarbojas.

Savukārt pret ieceri atvēlēt Rīgas domes komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatus opozīcijai viņš izturas piesardzīgi. "Ja mēs piedalīsimies amatu sadalē, tad mums jābūt līdzatbildīgiem par lēmumiem, kurus pieņems labējo partiju koalīcija," teica Mitrofanovs. Taču viņš atzina, ka LKS ir gatava šo ideju apspriest.

Viņš informēja, ka šodien vēl neesot bijusi runa par konkrētām komitejām, kuru vadītāju amatus koalīcija varētu piedāvāt opozīcijai.

Mitrofanovs uzsvēra, ka opozīcijai, pirms pirmās domes sēdes, kurā tiks balsots par Rīgas mēru, nepieciešams iepazīties ar koalīcijas izstrādāto rīcības programmu. Tas nepieciešams, lai opozīcija varētu pieņemt lēmumu par to, kā balsot par politisko pretinieku izvirzīto mēra amata kandidātu.

Savukārt "Gods kalpot Rīgai" frakcijas vadītājs Juris Radzevičs uzsvēra, ka GKR ir gatava sadarboties, taču ir jābūt skaidriem nosacījumiem un pienākumiem, kā tiks darbā iesaistīti komiteju vadītāju vietnieki. Pašlaik šis amats esot formāls.

"Mēs negribam būt formālā pozīcijā, bet ar zināmu kapacitāti kādus jautājumus arī ietekmēt. Ja mēs tiekam iecelti amatos tikai nosaukuma dēļ, tas arī droši vien neko nedod," teica Radzevičs.

Tādēļ, tiks gaidīti konkrēti priekšlikumi no pozīcijas partijām, par to, kādā veidā šo ieceri varētu īstenot. 

Kā atzina GKR vēlēšanu saraksta līderis Oļegs Burovs, GKR frakcijā ir cilvēki, kuri vēlas strādāt, nevis tikai dalīt citiem vizītkartes ar amata nosaukumiem. Mēs vēlamies strādāt, tādēļ ceram uz konstruktīvu sadarbību.

Burovs piebilda, ka pašlaik GKR neplāno "bloķēties" kopīgā darbā ar "Saskaņu", lai kavētu Rīgas domes darbu.

Jau ziņots, ka Staķis šodien tiekas ar opozīcijas pārstāvjiem, lai runātu par iespēju sadarboties jaunajā domes sasaukumā. Staķim notika tikšanās ar LKS un GKR.

Savukārt "Saskaņa ir atteikusies no iespējas tikties.

Staķis iepriekš atzina, ka Rīgas domes komiteju vadītāju vietnieku amati varētu tikt piedāvāti arī bijušās koalīcijas partijām "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai", kā arī Latvijas krievu savienība.

Politiķis informēja, ka jaunās koalīcijas partneri ir devuši viņam mandātu runāt ar opozīciju. "Mēs gribam, lai jaunajā sasaukumā visi domes deputāti tiek iesaistīti darbā. Vietnieku amati tiks piedāvāti visām opozīcijas frakcijām," teica Staķis.

Par koalīcijas izveidošanu jaunievēlētajā Rīgas domē vienojās partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un partija "Progresīvie" (APP), "Jaunā vienotība", Jaunā konservatīvā partija un Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība.