foto: Zane Bitere/LETA
Jaunajiem studentiem studijas var beigties ar „plika papīra” saņemšanu
Tūkstošiem studentu atliek vien zīlēt, vai, piesakoties akreditētam studiju virzienam, viņi, beidzot mācības, arī saņems pilnvērtīgu diplomu.
Tava izglītība
2020. gada 13. augusts, 03:44

Jaunajiem studentiem studijas var beigties ar „plika papīra” saņemšanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šonedēļ noslēdzas pieteikšanās studijām Latvijas augstskolās, tomēr topošais students mācību noslēgumā kārotās augstākās izglītības diploma vietā var arī saņemt vienīgi akadēmisko izziņu par apgūtajiem studiju kursiem. Tāpēc jāpievērš īpaša uzmanība tam, vai augstskola/universitāte un tās piedāvātā studiju programma ir akreditēta. Tomēr pašlaik vairums studiju programmu valsts vai privātajās augstskolās nav akreditētas līdz laikam, kad jaunajam censonim būtu jāpabeidz studijas.

Tikai rets studiju virziens ir akreditēts līdz 2024. gadam (piemēram, „Izglītība, pedagoģija un sports” un „Vides aizsardzība” Latvijas Lauksaimniecības Universitātē), dažas programmas akreditētas līdz 2023. (piemēram, „Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne” Ventspils augstskolā) vai 2022. gadam (piemēram, „Mākslas” Latvijas Mākslas akadēmijā). Bet vismaz puse programmu, kurās septembrī studenti uzsāks studijas, pēc Akadēmiskas informācijas centra izstrādāta virziena reģistra datiem (www.svr.aic.lv), lai cik tas mulsinoši neizklausītos, bija akreditētas līdz 2019. gadam 

Tas saistīts ar to, ka pērnā gada sākumā spēkā stājās Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātā jaunā augstākās izglītības licencēšanas un akreditācijas kārtība, kas paredz visu studiju virzienu sistēmisku izvērtējumu, sniedzot individuālu vērtējumu katrai studiju programmai. Akreditācija notiks pakāpeniski un tādēļ programmas, kas bija akreditētas līdz 2019. gadam, pagarināja: * ne ilgāk kā līdz 2021. gada vidum studiju virzieniem psiholoģijā, tiesību zinātnē, ekonomikā, informācijas un komunikācijas zinātnēs, kā arī vadībā, administrēšanā un nekustamo īpašumu pārvaldībā; * līdz 2022. gada 30. jūnijam - mehānikā un metālapstrādē, enerģētikā, arhitektūrā un būvniecībā, veselības aprūpē un citos; * līdz 2023. gadam pagarināja studiju virzienus mākslā, reliģijā, ģeogrāfijā, ķīmijā, fizikā, * bet līdz 2024. gadam – izglītībā, sportā un valodu programmās.

Daudzi studiju virzieni ir akreditēti tikai līdz gada beigām vai nākamā gada vidum.

Lēmumu par studiju programmu licencēšanu vai virziena akreditāciju pieņems Studiju kvalitātes komisija – koleģiāla lēmējinstitūcija, kuras sastāvā būs eksperti ar pieredzi augstākās izglītības organizēšanā un nodrošināšanā. Un tai savs verdikts, atkarībā no studiju virziena, ir jāpaziņo vai nu līdz šī gada 31. decembrim, vai arī līdz 2021., 2022. vai 2023. gada beigām.

Izglītības un zinātnes ministrija par situāciju pauž sekojošo: „Jaunā kārtība, kurā studiju kvalitātes novērtēšana notiks atbilstoši starptautiskiem standartiem, uzlabos studiju programmu atbilstību tautsaimniecības vajadzībām un veicinās izcilību. Minēto normatīvo aktu izmaiņu mērķis ir veidot tādus nosacījumus, lai Latvijas spēcīgākās valsts augstskolas starptautiskajos reitingos būtu starp 500 labākajām”.

Līdz šim tātad varēja būt situācijas, ka students studē atzītā studiju virzienā, bet nekvalitatīvā studiju programmā. Taču arī jaunie noteikumi paredz, ka augstskola varēs turpināt īstenot studiju programmu, kas novērtēta kā neapmierinoša, taču tā nedrīkstēs absolventiem izsniegt diplomus. Proti, studenti būs jāinformē par to, ka viņi nevarēs saņemt valsts atzītu diplomu. Turpinot īstenot neapmierinošu studiju programmu, augstskolai būs jāveic tās uzlabojumi. Kad uzlabojumi būs veikti, tā varēs prasīt ātrāku atkārtotu virziena akreditāciju cerībā, ka arī iepriekš neatzītā programma nu saņems akreditāciju, paredzēja augstākās izglītības reformas ieviesēji.

Tikmēr tūkstošiem studentu šoruden uzsāks studijas, zīlējot, vai pēc to beigām viņi varēs saņemt pilnvērtīgu diplomu.