foto: Shutterstock
Vai tiesības ir tikai trokšņotājiem?
Daudzdzīvokļu māju pagalmi ir iecienītas izklaides vietas daudzām kompānijām.
Sabiedrība
2020. gada 12. augusts, 06:28

Vai tiesības ir tikai trokšņotājiem?

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

"Gribētu saprast, kā tas var būt, ka Rīgā uz miermīlīgiem bezpajumtniekiem, kuri guļ uz soliņiem, policija reaģē acumirklī, bet, ja pagalmā iebrauc automašīna un uzgriež mūziku uz visskaļāko, lieto alkoholu un vispār neievēro nekādu cieņu pret tuvējo māju iedzīvotājiem, mēs esam bezspēcīgi. Vai tiešām cilvēkiem mājās nevar būt tiesības uz mieru, un citi var rīkot pagalmā piknikus, ārdīties un bļaustīties un viņiem ir visas tiesības, kamēr mums nav nekādu? Esmu lasījusi, ka šādas personas varētu vismaz sodīt par sīko huligānismu, bet policija tikai aizrāda, ka viņiem jāiet kaut kur tālāk." Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja rīdziniece Elīza.

Diemžēl lasītājai lielā mērā ir taisnība, un cīņa ar šādiem sabiedriskās kārtības pārkāpējiem vairs nav tik vienkārša kā agrāk.

Līdz 2014. gadam Rīgas domes saistošajos noteikumus bija vairāki punkti, kas paredzēja ātru un taisnīgu sodu par iedzīvotāju miera traucēšanu. Tomēr vairāki izklaides vietu īpašnieki vērsās Satversmes tiesā, un tā savā spriedumā atzina, ka šīs normas neatbilst valsts pamatlikumam. Līdz ar to Rīgā vairs nav neviena normatīvā akta, kas tiešā veidā regulē trokšņošanu.

Tomēr nav arī tā, ka nav iespējams izdarīt neko. Jaunā Administratīvo pārkāpumu likuma 11. pantā Sīkais huligānisms ir teikts: “Par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, iestāžu, komersantu vai citu institūciju darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms), piemēro naudas sodu no četrpadsmit līdz simt naudas soda vienībām.”

Viena nosacītā naudas vienība ir pieci eiro, tātad naudas sods ir no 60 līdz 500 eiro.

Kā iesaka rīkoties policija? Vispirms noteikti jāizvērtē trokšņa skaļums un tā avots. Speciāli skaļa mūzika, kliegšana, mūzikas instrumentu spēlēšana vēlās vakara stundās ir iemesls likumsargu izsaukumam, kamēr zāles pļaušana no rīta vai urbjmašīnas lietošana dienas laikā, visticamāk, ne.

Vispirms konfliktu vajadzētu mēģināt atrisināt miermīlīgā sarunā, bet, ja tas neizdodas, jāsauc policija, zvanot pa tālruni 110. Protams, ja situācija ir tāda, kā aprakstīts, var saukt policiju uzreiz, jo skaidrošanās var beigties bēdīgi.

Ja policijas atbraukšanas brīdī apstiprināsies, ka trokšņots ir tīši, tad kārtībnieki vispirms izteiks brīdinājumu. Ja tas netiks ņemts vērā, atkārtota izsaukuma gadījumā varēs saukt pie atbildības par sīko huligānismu.