foto: Rojs Maizītis
Bibliotēkas direktors Andris Vilks sargās ozolu
Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks sola pa logu pieskatīt, vai ar ozolu viss kārtībā.
2020. gada 25. jūlijs, 07:50

Bibliotēkas direktors Andris Vilks sargās ozolu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Kas Jauns Avīzes redakcijā vērsās Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, kuram bija radušās bažas par liela ozola likteni Rīgā, Tērbatas ielā 72.

Viņš no sava dzīvokļa loga novērojis aizdomīgu ainu būvlaukumā blakus pagalmā: “Te grasās būvēt divus daudzdzīvokļu namus, bet pašā sētas vidū ir milzīgs ozols, kurš noteikti uz šīm mājām metīs ēnu, un, kaut arī visos attīstītāju plānos ir paredzēts, ka šim kokam jāpaliek, dzīvē visādi brīnumi ir pieredzēti. No rīta pamanīju, ka vairāki strādnieki tiešā koka tuvumā izrok bedri un tajā lej iekšā kaut kādu šķidrumu, tāpēc zvanīju jums.”

Arī Kas Jauns Avīzes ierašanās brīdī koka tuvumā rosījās strādnieki, tāpēc par notiekošo informēta Rīgas pilsētas būvvalde. Visai operatīvi ieradās arī inspektori un apskatīja notikuma vietu, taču šoreiz izrādījās, ka satraukumam nav pamata. Apsekošanas laikā kokam būtiski bojājumi nav konstatēti, apmēram divus metrus no stumbra izrakta apmēram pusmetru liela bedre, kurā iebetonēts stabs augstuma atzīmes noteikšanai būvlaukumā.

foto: Rojs Maizītis
Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks sola pa logu pieskatīt, vai ar ozolu viss kārtībā.

Būvvalde gan pateicas Vilkam par modrību un aicina iedzīvotājus šādās situācijās rīkoties līdzīgi. Tieši šajā laukumā kādreiz bija ierīkota nelikumīga autostāvvieta, kuru pēc iedzīvotāju signāliem būvvalde 2017. gadā likvidēja. Tā laika būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs savā Twitter ierakstā lepojās, ka izdevies izglābt lielu un skaistu ozolu.

Projekta attīstītāja YIT mājaslapā Tērbata Apartaments anotācijā var izlasīt, ka jaunbūvējamās ēkas “virszemes teritorijā autostāvvietas netiek paredzētas, bet plānots labiekārtots iekšējais pagalms. Tajā tiks saglabāts daudzus gadu desmitus sens ozols, kā arī apzaļumota teritorija”. Arī projekta vizuālajā attēlā šis ozols ir redzams, tomēr Vilka kungs sola, ka šad tad pa logu paskatīšoties un darba gaitu uzmanīšot.