foto: LETA
Ameriks: ja Eiropadome nepanāktu vienošanos, ES varētu nonākt uz izjukšanas sliekšņa
Eiropas parlamenta deputāts Andris Ameriks.
Politika
2020. gada 21. jūlijs, 18:44

Ameriks: ja Eiropadome nepanāktu vienošanos, ES varētu nonākt uz izjukšanas sliekšņa

Jauns.lv / LETA

Ja Eiropadome nepanāktu vienošanos, Eiropas Savienība (ES) varētu nonākt uz izjukšanas sliekšņa, pauda Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks (GKR).

Politiķis pozitīvi vērtē sasniegto rezultātu, jo, ņemot vērā, kādas aizvadīto mēnešu laikā ir bijušas attiecības starp ES dalībvalstīm, to var uzskatīt par lielu sasniegumu. Ameriks sacīja, ja sarunas nebūtu vainagojušās ar kompromisu, būtu sperts solis ES izjukšanas virzienā, vai arī atsevišķu valstu veto tiesību izmantošanu, kas nenāktu par labu ES kopumā.

Kā piemēru Ameriks minēja pirms pāris mēnešiem, kad sākās Covid-19 pandēmija, Itālijas sacīto, ja ES netiek ievērota solidaritāte, tad valsts neredz jēgu tajā atrasties. Tāpat politiķis norādīja, ka ES valstīm un to līderiem ir kardināli atšķirīgi viedokļi, kā šajā laikā vajadzētu rīkoties un ko vajadzētu darīt.

Tas attiecas gan uz nosacītu sadursmi starp Skandināvijas valstīm, Austriju un Spāniju, Itāliju, Portugāli, gan debatēm par likuma varu tādās valstīs kā Polija, Ungārija, tagad arī Bulgārijā. Amerikaprāt, tas viss radīja spriedzi.

Politiķis uzsvēra, ka pēc panāktās vienošanās Latvija ir ieguvēja, jo, sarēķinot iemaksāto naudu ES budžetā, Latvija par vienu eiro iegūs 3,6 eiro vietā. Ameriks uzsvēra, ka patlaban ir jādomā, kā šos līdzekļus maksimāli efektīvi izmantot.

EP deputāts norādīja, ka ceturtdien ir gaidāma Parlamenta plenārsēde, kur deputāti pieņems rezolūciju ar savu nostāju par ES daudzgadu budžetu. Ameriks pauda pārliecību, ka EP gaidāmas asas diskusijas, tomēr, viņaprāt, budžets ir jāatbalsta, citādi var riskēt ar to, ka ES var arī izjukt un šis varētu būt pēdējais sasauktais Parlaments.

Jautāts, vai ekonomikas atveseļošanās fonds un ES daudzgadu budžets atbilst nākotnes prasībām, ar kurām, iespējams, ES nāksies saskarties nākamo gadu laikā, Ameriks uzsvēra, ka vairākām programmām finansējums ir samazināts, tomēr bez šodienas nav nākotnes - lēmums bija jāpieņem tagad un patlaban var svinēt ES solidaritāti.