foto: City24.lv
Par vienu eiro pārdod muižu Madlienā
1 eiro vērtais īpašums - Madlienas Lielā muiža.
Novadu ziņas
2020. gada 20. jūlijs, 05:32

Par vienu eiro pārdod muižu Madlienā

Kas Jauns Avīze

Daudz lasīts, ka Itālijā piedāvā nopirkt māju par vienu eiro. Tagad tāda iespēja ir arī Latvijā – par vienu eiro pārdošanā izlikta Madlienas Lielā muiža Ogres novadā.

Tiesa, tāpat kā Itālijā ar vienu eiro nekas nebeidzas – nākamajam īpašniekam jāpierāda, ka viņam ir pietiekami daudz līdzekļu, lai senās ēkas atjaunotu. Kopumā ir 50 istabu, ēku platība ir 1800 kvadrātmetru, zeme – 2,4 hektāri.

Muiža pašlaik pieder Polijā dzīvojošam uzņēmējam, kurš, vēlēdamies palikt anonīms, telefonintervijā Vidzemes televīzijai paudis: “Viens eiro ir juridisks termins, ko izveidoja juristi. Jo bez samaksas tas būtu kā dāvinājums. Un, ja es to noformētu kā dāvinājumu, tad pēc kādiem desmit gadiem varētu pārdomāt un atkal pārņemt muižu. Saprotams, ka tādā gadījumā neviens cilvēks neieguldīs naudu. Idejas var būt jebkādas. Bet pircējam precīzi jāuzrāda, kā viņš to realizēs, kur ņems naudu.”

Precīzs muižas tapšanas gads nav zināms, pirmie arhīvu ieraksti ir no 1470. gada, kad tā pārdota. Pastāvēšanas laikā muiža piederējusi vairākām dzimtām, un tās nosaukums mainīts četras reizes. 18. gadsimtā uzcelta koka ēka, kas Piektajā gadā nopostīta, un 1912. gadā uzbūvēts mūra nams.

Pēc Otrā pasaules kara muižā atradās skola, 1949. gada novembrī tajā bija izvietota čeka. “Šī ēka ir daudz ko pārdzīvojusi,” Vidzemes televīzijai teic vietējā skolotāja Rasma Vērpēja, kura uzrakstījusi pērn izdoto grāmatu par pagasta vēsturi Tilts pāri gadiem Madliena.

Sešdesmitajos gados arī viņa mācījās muižas kungu mājā iekārtotajā skolā, kas likvidēta 1972. gadā. “Lievenītis skolas priekšpusē bija ļoti skaists. Visa apkārtne bija. Celiņi, sporta laukums. Ļoti skaista apkārtne ierīkota, un par to visu rūpējās skolas bērni,” atceras Vērpēja. Diemžēl līdz ar skolas slēgšanu ēka izlaupīta.