foto: LETA
Covid-19: nekvalitatīvi sagatavotu priekšlikumu dēļ vēl nelemj par ierobežojumiem ieceļotājiem
Politika
2020. gada 14. jūlijs, 16:07

Covid-19: nekvalitatīvi sagatavotu priekšlikumu dēļ vēl nelemj par ierobežojumiem ieceļotājiem

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets šodien vēl nepieņēma lēmumu, ka Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs tiks pārtraukta ilgtermiņu vīzu pieteikumu pieņemšana Covid-19 infekcijas izplatības dēļ.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības un inficēšanās risku Latvijā, valdība plānoja lemt par Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikumu, ka Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu, tiek pārtraukta ilgtermiņa vīzu - kategorija D - pieteikumu pieņemšana, kas tiek iesniegti, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas pārvaldes pieņemto lēmumu par termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu Latvijā neatkarīgi no tā, vai runa par pirmreizējo vai atkārtotu vai pagarinātu terminētu uzturēšanās atļauju.

Tomēr šī jautājuma izskatīšana tika atlikta uz rītdienu, 15.jūliju.

No ĀM izstrādātā piedāvājuma izriet, ka minētais ierobežojums neattieksies uz Ministru kabineta noteikumu par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai minētajām ieceļotāju kategorijām.

Tāpat priekšlikums paredzēja, ka ierobežojums neattieksies uz Latvijas valstspiederīgajiem un viņu ģimenes locekļiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, kā arī ārzemniekiem, kuri, šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā, atgriežas savas pastāvīgās dzīvesvietas valstī. Tāpat tas neattieksies uz Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices valstspiederīgajiem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras pastāvīgi dzīvo šajās valstīs, lai, šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā, atgrieztos savā mītnes zemē, tai skaitā Latvijā.

No priekšlikuma izriet, ka ierobežojums neattieksies arī uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieriem, kravas vai tehnisko reisu apkalpēm, kas ierodas Latvijā vai izbrauc no tās, pildot darba pienākumus. Tāpat ierobežojums neattieksies uz pasažieru pārvadājumiem ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu, pasažieru pārvadājumiem ne vairāk par pieciem pasažieriem ar privāto gaisa transportu un biznesa lidojumus.

Bija arī plānots noteikt, ka ierobežojumi neattieksies uz pasažieru pārvadājumiem ne vairāk par pieciem pasažieriem ar privātajiem un atpūtas kuģošanas līdzekļiem, kā arī uz neregulārajiem pasažieru pārvadājumiem, pasažieriem šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā.

ĀM norādīja, ka pienākums dokumentāli pierādīt, ka uz konkrēto personu attiecas kāds no minētajiem izņēmumiem, gulstas uz vīzas pieteikuma iesniedzēju.

Ministrija uzsvēra, ka ierobežojums varētu būt spēkā tajās valstīs, kurās kumulatīvie saslimstības rādītāji 14 dienu periodā pārsniedz 16 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, un tik ilgi, kamēr šis rādītājs pārsniedz minēto slieksni.

Tādējādi šis nosacījums varētu ierobežot personas tiesības iesniegt vīzas pieteikumu tikai tiktāl, cik tas nepieciešams sabiedrības veselības interesēs. Minētais kumulatīvais rādītājs atbilst arī ES Padomes ieteikumos par pagaidu ierobežojumu nebūtiskiem ceļojumiem uz ES iekļautajam kritērijam.

Faktiski tas nozīmē, ka attiecībā uz valstīm ārpus ES šis ierobežojums saglabājas, līdz attiecīgā valsts tiek iekļauta minēto ieteikumu pielikumā kā valsts, no kuras drīkst ieceļot ES arī tai skaitā nebūtisku iemeslu dēļ.

Latvijas ārējās robežas šķērsošanā izmaiņas netiek paredzētas - personas, kam jau ir izsniegtas D vīzas saistībā ar terminētajām uzturēšanās atļaujām, tiesīgi ieceļot Latvijā, skaidroja ministrijā.