foto: LETA
Lūdz laiku, lai izvērtētu "Marsa parka" atbilstību Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam
Sabiedrība
2020. gada 6. jūlijs, 18:37

Lūdz laiku, lai izvērtētu "Marsa parka" atbilstību Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam

Jauns.lv

Apvienība „Pilsēta cilvēkiem“ un 12 nevalstiskās organizācijas kopējā vēstulē lūdz valdību dot Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) laiku, lai izvērtētu Marsa parka atbilstību Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam. Tas nozīmē, neuzsākt būvdarbus "Marsa parka" teritorijā līdz NKMP ir veikusi izvērtējumu.

Vēstule valdībai: 

"Mēs, pilsoniski aktīvi Latvijas iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas, kas atbalsta bijušās velotreka “Marss” teritorijas, Rīgā, Brīvības gatvē 207 (turpmāk – Marsa parks) saglabāšanu kā publiski pieejamu zaļo zonu, informējam, ka 2020.gada 30.jūnijā ir saņemta Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes starpatbilde uz privātpersonas priekšlikumu iekļaut "Marsa parku" Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.  Lai varētu apkopot un pārbaudīt par "Marsa parku" pieejamo vēsturisko informāciju, izskatīt iesniegto dokumentāciju, veikt salīdzinājumu ar citiem šādas tipoloģiskās grupas objektiem un apsekot to dabā, lai novērtētu tā kultūrvēsturisko vērtību un saglabātību, lēmuma pieņemšanas termiņš tiek pagarināts līdz 2020.gada 15.septembrim.

Ievērojot minēto, lai dotu iespēju Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei izvērtēt "Marsa parka" atbilstību Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam un neizpostītu to, pirms nav noskaidrota "Marsa parka" kultūrvēsturiskā vērtība, aicinām neuzsākt Valsts drošības dienesta ēkas būvniecības darbus (t.sk. paredzēto "Marsa parkā" esošo koku nociršanu) pirms Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes lēmuma pieņemšanas. "

Atraktīvi cilvēki protestē pret Marsa parka apbūvi

Vairāk nekā 400 cilvēki Brīvības ielas garumā pulcējas protestā pret Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" teritorijā.

gallery icon
50

Vēstuli ir parakstījis apvienības "Pilsēta cilvēkiem" priekšsēdētāja vietnieks Mihails Simvulidi, tai pievienojas Rīgas Apkaimju alianse, Čiekurkalna attīstības biedrība, Rīgas Centra attīstības biedrība, Sabiedriskās politikas centrs "Providus", biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse", Teikas apkaimes biedrība, Regbija klubs "Eži", Sarkandaugavas attīstības biedrība, Vides aizsardzības klubs, Brasas apkaimes biedrība "PAR kokiem Rīgā" un domubiedru grupa "Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons"".