foto: Evija Trifanova/LETA
Tiesībsargs ST spriedumu nosauc par būtisku pavērsienu sociālo un ekonomisko tiesību jomā Latvijā
Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka ST ir pieņēmusi vēsturisku spriedumu, kas ietekmēs vismazāk aizsargāto Latvijas iedzīvotāju labklājību.
Sabiedrība
2020. gada 27. jūnijs, 11:29

Tiesībsargs ST spriedumu nosauc par būtisku pavērsienu sociālo un ekonomisko tiesību jomā Latvijā

Jauns.lv / LETA

Tiesībsargs Juris Jansons ir gandarīts ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu, kas par neatbilstošu Satversmei atzina garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeni, un uzskata, ka sociālo un ekonomisko tiesību jomā Latvijā ir noticis būtisks pavērsiens.

Tiesībsarga birojā norādīja, ka ST ir pieņēmusi vēsturisku spriedumu, kas ietekmēs vismazāk aizsargāto Latvijas iedzīvotāju labklājību.

Tiesībsarga ieskatā ļoti vērtīgi, ka ST kompleksi skatījās uz sociālā atbalsta sistēmu Latvijā, kas pirmsšķietami šķiet pietiekoša, jo kvantitatīvi ir it kā daudz pabalstu, ko trūcīgas personas teorētiski varētu saņemt, bet realitātē tie nav nedz kādos aprēķinos balstīti un strukturēti, nedz atbilstoši sociālajai realitātei.

ST spriedums atzīst ne tikai esošā GMI apmēra neatbilstību Satversmei, bet arī uzliek par pienākumu Saeimai un valdībai pārskatīt un izveidot pamatotu, aprēķinos un ekonomiskā realitātē balstītu GMI apmēra metodoloģiju, atgādināja tiesībsargs.

Tiesa arī atzina, ka pamattiesības nevar tikt atstātas valdības un pašvaldību politiskai izlemšanai.

Kā ziņots, ST atzina, ka GMI līmenis neatbilst Satversmei. ST secināja, ka likumdevējs nav izlēmis būtiskākos ar GMI saistītos jautājums, tostarp kādām pamatvajadzībām tas tiek izmaksāts, kā arī nav izstrādāta GMI līmeņa noteikšanas metode.

Ņemot vērā ekonomiskos faktorus un citus apsvērumus, ST nolēma, ka apstrīdētā norma atzīstama par spēkā neesošu no 2021.gada 1.janvāra.