foto: Igaunijas prezidenta kanceleja
Latvijas un Igaunijas prezidenti vienojas „jautrā līnijdejā”
Igaunijas un Latvijas prezidentu sasveicināšanās Kuresāres centrā bija neierasta – viņi nevis sarokojās, bet gan sasitās ar elkoņiem.
Politika
2020. gada 26. jūnijs, 05:02

Latvijas un Igaunijas prezidenti vienojas „jautrā līnijdejā”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Neskatoties uz to, ka Lietuvas prezidents Gitans Nausēda saviem Latvijas un Igaunijas kolēģiem iedeva kurvīti, Egila Levita un Kersti Kaljulaidas tikšanās Sāmsalas galvaspilsētā Kuresārē izvērtās gana draudzīga un jautra. Abu prezidentu sasveicināšanās atgādināja līnijdejas soļus, bet sagaidīšanas ceremonijā pūtēju orķestris spēlēja teju vai zaļumballi.

Pēcjāņu dienā, 25. jūnijā, Igaunijas Sāmsalas galvaspilsētā Kuresārē bija ieplānota triju Baltijas valstu prezidentu tikšanās. Tomēr dažas stundas pirms ieplānotās sanāksmes, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paziņoja, ka tomēr nedosies uz Igaunijas lielāko salu, jo triju valstu ekonomikas un enerģētikas ministri nespēja vienoties par elektroenerģijas iepirkumu/boikotu no Lietuvas pierobežā esošās Baltkrievijas atomelektrostacijas (kamēr lietuvieši to grib boikotēt, igauņi un latvieši izteikuši vēlmi to iepirkt).

Trīspusējā Baltijas valstu prezidentu tikšanās bija ieplānota jau sen. Dienaskārtībā bija vairāki jautājumi: Baltijas reģiona drošība, cīņa ar pandēmijas sekām, Eiropas Savienības jautājumi, kā arī enerģētiskās drošības problēmas, tostarp attiekšanās no nedrošās BelAES elektroenerģijas iepirkšanas. Par spīti trešā kolēģa spītībai, Levita un Kaljulaidas tikšanās bija visnotaļ vasarīga un neizpalika bez jautriem momentiem, kaut gan tika apspriesti gana nopietni jautājumi.

foto: Igaunijas prezidenta kanceleja
Latvijas prezidenta Egila Levita sagaidīšanas ceremonija Igaunijas lielākajā salā.

Abi prezidenti Kuresāres centrālajā laukumā sasveicinājās, ievērojot jaunāko „pandēmijas stilu” – nevis sarokojoties, bet gan sasitoties ar elkoņiem, kas no malas vērotājiem varēja likties kā laišanās jestrā līnijdejā. Pēc oficiālās sarunas abu valstu vadītāji devās stādīt kokus Kuresāres centrālajā parkā un apskatīt Kāli meteorīta krāteri.

foto: Igaunijas prezidenta kanceleja
Ceturtdien Latvijas un Igaunijas prezidentiem bija jāsamierinās ar Lietuvas prezidenta iedoto kurvīti un jātiekas divatā. Pie vainas baltkrievi...