foto: LETA
Latvieši nevar beigt strīdēties: drīkst vai nedrīkst likt desu aukstajā zupā?
Sabiedrība
2020. gada 25. jūnijs, 05:50

Latvieši nevar beigt strīdēties: drīkst vai nedrīkst likt desu aukstajā zupā?

Jauns.lv

Dažreiz nav īsti skaidrs, cilvēki gaida vasaru vai tikai iespēju aizgūtnēm ēst auksto biešu zupu, kas beidzot pieejama katrā ēstuvē un arī viegli pagatavojama mājās, jo ienākusies jaunā gurķu, lociņu, diļļu un redīsu raža. Aukstā zupa Latvijas iedzīvotājiem ir tik mīļa, ka viņi pat gatavi mesties virtuālos strīdos – drīkst vai nedrīkst tai likt klāt desu.

Sociālajā tīklā “Twitter” popularitāti guvis pasaules valstu tradicionālo ēdienu apskatiem veltītas vietnes “Taste Atlas” skaidrojums, kādas ir atšķirības starp poļu, baltkrievu, lietuviešu un latviešu aukstās zupas variācijām. No tā var secināt, ka latviešiem patīk pikantāka un skābenāka garša. Tiesa gan, desas šajā vizuālajā skaidrojumā nav, kam nepiekrīt visai liela daļa interneta lietotāju.

“Aukstā zupa bez doktordesas nav aukstā zupa,” paziņojis Ivo, kuram vairāki cilvēki atbildējuši ar vienu vienīgu vārdu “blocked” jeb “nobloķēts”, tādā veidā parādot attieksmi pret Ivo skaļo apgalvojumu.

Arī citi “Twitter” lietotāji jau gadiem nevar nonākt pie kopsaucēja, kas drīkst un kas nedrīkst būt aukstajā zupā.

Noskaidrot patiesību metās arī dziedātājs Lauris Reiniks, kura ideālajā aukstajā zupā ir gan ola, gan desa. Kā jau publiskai personai pieklājas, Reiniks izvairījās no skaļiem apgalvojumiem, bet tā vietā nolēma veikt apjautu, kurā atklājās, ka desa patiešām ļoti daudziem šķiet neatņemama šī ēdiena sastāvdaļa.

Tiesa gan, kādā citā aptaujā atklājās, ka aukstajai zupai tomēr būtu jābūt veģetārai, un desa ir tikai ekstra.

Aukstās zupas poļu versiju, kas pārāk neatšķiras no mūsu pašu zupas, steidza pagatavot arī slavenais britu pavārs un raidījumu vadītājs Džeimijs Olivers, tomēr viņam neizdevās viest skaidrību par to, kā šis ēdiens patiesībā būtu jāgatavo, jo Olivera chlodnika variācijā zupas pamatā ir paniņas ar bezpiedevu jogurtu... un vistas vai dārzeņu buljonu.

Ja nu tev aukstā zupa ar bietēm negaršo, nevajag mest plinti krūmos, jo nekas karstā dienā neveledzē tik ļoti. Žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā pagatavot zaļo zirnīšu auksto zupu.

Zaļo zirnīšu aukstā zupa

Zirnīšu sezona ir pārāk īsa, tāpēc šī recepte ir tikpat labi piemērota saldētiem zirņiem. Nebrīnies, ka tikko blendētā zupa ir jāsajauc ar grieķu jogurtu – šis paņēmiens ir nošpikots no turku virtuves.

6 porcijas

  • 20 minūtes pagatavošanai + 2 stundas atdzesēšanai
  • 900 g zirņu pākstīs vai 200 g saldētu, jau izlobītu zirņu
  • ¾ l dārzeņu buljona
  • 3 vidēji miltaini kartupeļi, sagriezti gabalos
  • 200 g kārba grieķu jogurta
  • sauja jauno sīpoliņu, sašķēlētu
  • sauja maurloku, kapātu
  • 1 ēdk. sviesta

1. Katlā izkausē sviestu, liec klāt kartupeļus un zem vāka sutini 5 minūtes. Pievieno jaunos sīpoliņus un buljonu, samaisi un ļauj uzvirst. Liec virsū vāku un vāri 10 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti.

2. Pievieno zirņus un vāri vēl 3 minūtes, tad visu sablendē. Pievieno jogurtu un kārtīgi sajauc. Ļauj atdzist, tad pārklāj ar pārtikas plēvi un liec vēsumā.

3. Pirms pasniegšanas iemaisi kapātos maurlokus. Lieliski sader ar grauzdētu balto vai pelēko maizīti. 

Tikmēr tu vari palīdzēt radīt vēl lielāku apjukumu un komentāros pastāstīt, kāda ir īsta aukstā zupa!