foto: Zane Bitere/LETA
Eksperti brīdina par inficētām ērcēm: to šogad ir īpaši daudz
Brīdinājuma uzraksts "Uzmanību ērces!".
Sabiedrība
2020. gada 21. jūnijs, 20:12

Eksperti brīdina par inficētām ērcēm: to šogad ir īpaši daudz

Jauns.lv

Šogad siltās ziemas un agrā pavasara dēļ ir ļoti daudz ērču, turklāt tās ir ne tikai īpaši aktīvas, bet daudzas arī inficētas. Tādēļ ikvienam, dodoties pie dabas, jāģērbjas piemēroti un jāievēro elementāra piesardzība, vēsta TV3.

Visvairāk ērču varētu būt nekoptos mežos un pļavās. Atsevišķās vietās to ir pat divreiz vairāk nekā ierasts. Entomologs un ērču pētnieks Voldemārs Spuņģis norāda, ka ērču šogad nav rekorddaudz, tomēr noteikti ir pamats būt uzmanīgiem. Ērces siltā laika dēļ aktīvas jau esot no gada pirmajiem mēnešiem. Spuņģis norāda, ka, piemēram, Kurzemē Jūrkalnes piekrastes zālājos ērču ir pat divreiz vairāk nekā pērn.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) norāda, ka pēdējās dienās tur ir rekorddaudz pacientu, kuriem nepieciešams noņemt piesūkušās ērces.

RSU profesore un infektoloģe Baiba Rozentāle atklāj, ka pēdējās trīs dienās LIC bijuši 65 gadījumi, kad cilvēkiem nepieciešams noņemt piesūkušos ērci, bet vairāk nekā 200 cilvēku nodevuši ērces izmeklēšanai, lai noskaidrotu, vai tās ir bijušas inficētas. Rozentāle neslēpj, ka šādi apjomi ir līdz šim nebijuši.

Pazīstamā infektoloģe stāsta, ka šī gada pārbaužu skaitļi nav iepriecinoši - vairāk nekā 3 procentiem pārbaudīto ērču konstatēts encefalīts, bet vairāk nekā 21 procentam ērču - borēlijas baktērijas, kas izraisa bīstamo laima slimību.

Vairāk par situāciju ar ērcēm skatieties TV 3 sižetā.