foto: LETA
Iespaidīgā mediķes skulptūra Rīgā iekarojusi ārvalstu mediju uzmanību; ārzemnieki jūsmo
Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklāta tēlnieka, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Aigara Bikšes veidotā sešus metrus augstā skulptūra "Mediķi pasaulei".
Sabiedrība
2020. gada 17. jūnijs, 20:49

Iespaidīgā mediķes skulptūra Rīgā iekarojusi ārvalstu mediju uzmanību; ārzemnieki jūsmo

Jauns.lv

Sešus metrus augstā tēlnieka Aigara Bikšes izgatavotā skulptūra "Mediķi pasaulei" guvusi ārvalstu preses uzmanību. Britu raidorganizācija "BBC" publicējusi skulptūras attēlu savā "Instagram" lapā un redzams, ka cilvēki to vērtē atzinīgi.

Vien dažu stundu laikā attēli ar iespadīgo skulptūru izpelnījušies vairāk nekā 190 tūkstošus "sirsniņu", un to skaits strauji turpina augt. Pie bildēm slejas teju pusotrs tūkstotis komentāru. Lielākā daļa cilvēku izsaka atzinību un apbrīnu. 

"BBC" raksta: "Šī medicīnas darbinieka sešu metru augstā statuja ar izstieptām rokām ir atklāta Rīgā, Latvijā. Tēlnieka Aigara Bikšes veidotā skulptūra “Mediķi pasaulei” ir veltījums veselības aprūpes darbiniekiem visā pasaulē par viņu nesavtīgumu koronavīrusa pandēmijas laikā. "Galvenie pandēmijas varoņi ir medicīnas darbinieki, kuri riskē ar savu dzīvību, lai glābtu cilvēces veselību," atklāšanas ceremonijā vietējiem medijiem sacīja Latvijas Māsu asociācijas prezidente."

Kamēr Latvijā daļa sabiedrības soctīklos paudusi sašutumu un veltījusi kritiku Bikšes mākslas darbam, un šorīt kāds pat pie tās novietojis "Briseles čurājošā puisīša" miniatūru atveidojumu, "Instagram" lielākā daļa ārzemnieku par skulptūru priecājas, pie ieraksta atstājot labus vārdus, komplimentus un sirsniņu emocijzīmes, dažiem minot, ka šādas statujas pasaulē vajadzētu vairāk.

Jauns.lv jau ziņoja, ka otrdien pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Rīgā atklāta tēlnieka Aigara Bikšes izgatavota vērienīga skulptūra "Mediķi pasaulei". Mākslinieka ideja dažās nedēļās pārauga sabiedriskā iniciatīvā, kurā ar dažāda veida palīdzību iesaistījās aptuveni 20 uzņēmumi un organizācijas.

Pie Nacionālā Mākslas muzeja atklāta skulptūra "Mediķi pasaulei"

Pateicoties par veselības aprūpē strādājošo nesavtīgo darbu trīs mēnešus ilgušajā ārkārtējās situācijas periodā, kā arī aicinot cilvēkus aizdomāties par mediķu ...

gallery icon
111

Sešus metrus augstajā skulptūrā attēlota mediķe, kura izgājusi no procedūru telpas un aizvērtām acīm mazliet izstaipās, sagatavojoties nākamajam darba cēlienam. Objekts novietots tā, lai interesenti varētu pienākt pie skulptūras un, pastiepjoties uz augšu, pieskarties mediķes rokai. Tādējādi pieaugušie varēs uz mirkli sajusties kā mazi bērni, kad tie skatās uz saviem vecākiem – aprūpētājiem un dzīvības sargātājiem.

Skulptūra ir veidota no putuplasta un pārklāta ar poliuretāna pārklājumu. Tādējādi mākslas darbs vienlaikus ir viegls, taču ciets un spējīgs ilgstoši izturēt svelmi, lietu, sniegu un citus dabas izaicinājumus.

"Šis bija ļoti neparasts projekts, un kārtējo reizi apliecināja, ka grūtos brīžos sabiedrība spēj saliedēties. Kad sāku stāstīt draugiem un paziņām par ideju pateikties mediķiem ar skulptūru, cilvēki sāka piedāvāt savu palīdzību. Lai kam es lūdzu atbalstu, neviens neatteica. Viens iedeva materiālus darbam, cits atbilstošus darbarīkus, vēl kāds iedeva telpas, naudu un pat fiziski palīdzēja darbu veikšanā," stāsta tēlnieks Aigars Bikše.