foto: Rojs Maizītis
Pensionāri pārdod garāžu par 1000 eiro, no kuriem 200 aiziet nodokļos, jo īpašums tika pārrakstīts uz sievu
Pensionārs Valentīns Kvjatkovskis ir sašutis – VID viņa ģimenei, konkrēti sievai, par garāžas pārdošanu pieprasa kapitāla pieauguma nodokli
Sabiedrība
2020. gada 12. jūnijs, 05:16

Pensionāri pārdod garāžu par 1000 eiro, no kuriem 200 aiziet nodokļos, jo īpašums tika pārrakstīts uz sievu

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Pensionārs Valentīns Kvjatkovskis no Baložiem, domādams par priekšdienām, lai sievai pēc viņa aiziešanas mūžībā nebūtu liekas klapatas, savu garāžu pirms desmit gadiem pārrakstīja uz sievas vārda. Tagad, kad bija spiedīga naudas vajadzība, viņi nolēma garāžu pārdot, un Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasa samaksāt nodokli – 200 eiro.

“Trīsdesmit viena gada laikā garāžā ieguldīti lieli līdzekļi – 350 latu par grīdas betonēšanu, 140 latu par jumta remontu, 450 latu par dzelzs vārtiem, izpirku zemi zem garāžas (370 latu), par signalizācijas ierīkošanu 290 latu un vēl sīkāki izdevumi. Kopumā tas ir vairāk nekā 2300 eiro, kas pārsniedz garāžas pārdošanas cenu – 1000 eiro,” "Likumam un Taisnībai" stāsta Kvjatkovska kungs.

Par ko maksāt?

Kā likumpaklausīgs cilvēks viņš pats piezvanījis VID un uzzinājis, ka nu jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis 20% apmērā no pārdošanas summas.

“To uzskatu par nepamatotu, jo šī garāža pieder arī man kā daļa no ģimenes kopīpašuma. Iznāk tā, ja garāžu pārdotu es, man nebūtu jāmaksā, bet, ja sieva to pārdod, tad ir jāmaksā nodoklis. Par ko man maksāt?” vaicā pensionārs.

Līdz ienākumu deklarācijas iesniegšanai Valentīnam palikuši nepilni četri mēneši, tik ilgā laikā arī jātiek galā ar visu birokrātiju. VID atzinis, ka jautājums ir sarežģīts un tāpēc veicama padziļināta izmeklēšana.

“Kāda vēl izmeklēšana! Uzskatu, ka šāda nodokļa pieprasīšana ir pretrunā ar Satversmē deklarēto pilsoņu tiesībām uz īpašumu, tā ir milzīga netaisnība. Tad jau vēl nodokli varētu uzlikt plikpauriem, klibiem, kreiļiem...” dusmīgs ir Valentīns.

Tāda ir kārtība

Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, VID sabiedrisko attiecību speciāliste, Likumam un Taisnībai šo situāciju komentē: “Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma (garāžas) pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.”

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes (piemēram, pirkuma, dāvinājuma, mantojuma) vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Garāžā veiktos ieguldījumus īpašnieks apliecina ar samaksu apliecinošiem dokumentiem, piemēram, kvītīm, čekiem, maksājumu dokumentiem, konta izrakstu, apstiprinātu interneta bankas maksājuma uzdevumu.”

Tomēr, pat ja Kvjatkovskis varētu uzrādīt visus čekus, viņam tas nelīdzētu. Augstkalne-Jaunbērziņa: “Ņemot vērā, ka vīrs ieguldījumus garāžā veica līdz laikam, kad garāža tika pārrakstīta uz sievas vārda, tie netiek ņemti vērā, nosakot sievas ienākumu no kapitāla pieauguma, pārdodot garāžu.”

Atbrīvojumi no nodokļa

Atbilstoši likumam Par iedzīvotāju ienākuma nodokli no šā kapitāla pieauguma nodokļa ir atbrīvoti tie, kas pārdod savu vienīgo nekustamo īpašumu vai īpašumu, kurā ir deklarēta dzīvesvieta vismaz pēdējo piecu gadu laikā, kā arī gadījumā ja par pārdošanu saņemtā nauda gada laikā no jauna tiek ieguldīta funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā.

Tā kā Valentīna sieva garāžā nav deklarēta, tas nav viņas vienīgais īpašums un viņa arī nedomā pirkt jaunu garāžu, tad viņai šis nodoklis jāmaksā.

Tāpat maksājamā nodokļa summu var samazināt par summu, ko īpašnieks ieguldījis īpašuma uzlabošanā vai remontā, ja to var pierādīt ar attaisnojošiem čekiem, bet, kā jau teikts, šoreiz tas nepalīdz, jo kundze pati neko nav ieguldījusi.