Latvijā nogādā kravu ar sejas maskām un respiratoriem

Pēc Nacionālā veselības dienesta pieprasījuma airBaltic šajā nedēļas nogalē veica īpašu kravas lidojumu uz un no Urumči starptautiskās lidostas Ķīnā, ...

gallery icon
5
Sabiedrība
2020. gada 10. jūnijs, 15:33

Ekspertīzes atzinums: Latvijai piegādātās sejas aizsargmaskas atbilst kvalitātes prasībām

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienībā (ES) akreditētas laboratorijas neatkarīgā ekspertīzē saņemts atzinums, ka SIA "GP Nord" piegādātās sejas aizsargmaskas pilnībā atbilst kvalitātes prasībām un ES standartiem, turklāt tās ir piemērotas veselības aprūpē strādājošajiem, informēja "GP Nord" īpašnieks Toms Zeltiņš.

Ažiotāžu radījušais masku iepirkums tika realizēts ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) kā pasūtītāja starpniecību, savukārt to koordinēja Nacionālais veselības dienests.

Reaģējot uz publiskajā telpā radušos ažiotāžu par masku kvalitāti, uzņēmums pasūtīja neatkarīgu ekspertīzi ES akreditētā laboratorijā "HygCen Austria". Laboratorijā tika veikta masku paraugu testēšana gan attiecībā uz bakteriālo filtrācijas pakāpi, gan caurlaidības testu, kas ir galvenie parametri masku kvalitātei.

Laboratorijas slēdzienā, pēc uzņēmuma īpašnieka paustā, tiek norādīts, ka "GP Nord" Latvijai piegādātās sejas aizsargmaskas ir kvalitatīvas, pietam tās atbilst augstākajai filtrācijas klasei un pārsniedz produkta specifikācijā minētos rādītājus.

Testēšanas rezultāti tostarp apliecinot, ka uzņēmuma piegādāto masku filtrācija ir vidēji 99,23% un gaisa pretestība ir 52,57 paskāli uz kvadrātcentimetru, kas atbilst augstākās klases "Type IIR" medicīnisko masku rādītājiem.

Kā skaidro uzņēmuma īpašnieks, "Type IIR" masku bakteriālai filtrācijai ir jābūt vismaz 98% un gaisa pretestība nedrīkst pārsniegt 60 paskālus uz kvadrātcentimetru, turpretī zemākās klases "Type Ia" maskām filtrācijai ir jābūt vidēji 95% un gaisa pretestībai ne augstākai par - 40 paskāliem uz kvadrātcentimetru.

NMPD direktore Liene Cipule apliecināja, ka piegādātājs ir sniedzis oficiālu informāciju un testa pārskatu par veikto laboratorijas pārbaudi. "Esam gandarīti, ka ES akreditētajā laboratorijā "HygCen Austria" veiktie medicīnisko masku pārbaudes testi apliecina Latvijai tik sarežģītā laikā iegādāto individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti un atbilstību," izteicās Cipule.

Pēc NMPD direktores paustā, šis bija pirmais apjomīgais iepirkums veselības aprūpes nozarei, pie kura, savstarpēji sadarbojoties, strādāja vairākas institūcijas, lai marta vidū kritiski trūkstošos individuālās aizsardzības līdzekļus varētu iegādāties.

Uzņēmuma īpašnieks norādīja, ka līdz ar neatkarīgas ekspertīzes slēdziena saņemšanu visi pārmetumi par "GP Nord" piegādātajām maskām, tostarp par to neatbilstību un valsts mantas izsaimniekošanu, ir nepatiesi.

"Veicot šo masku papildu pārbaudi, vēlējāmies, lai cilvēki netiktu maldināti un izslēgtu turpmākas spekulācijas par masku kvalitāti, kas sabiedrībā izraisījušas pretrunīgas attieksmes," uzsver Zeltiņš.

Jau ziņots, ka 17.martā tika noslēgts līgums starp NMPD, NVD un SIA "GP Nord" par respiratoru un sejas ķirurģisko masku piegādi. Atbilstoši minētajam līgumam marta beigās ar "AirBaltic" reisu Latvijā tika piegādātas pirmās 896 000 sejas maskas no kopējā pasūtījuma.

11.martā Pasaules Veselības organizācija izsludināja globālu Covid-19 pandēmiju. Dienu vēlāk, 12.martā, Ministru kabinets pieņēma lēmumu par ārkārtējo situāciju Latvijā, bet 14.martā atļāva iestādēm veikt iegādes, nepiemērojot Publisko iepirkumu likumu, lai varētu operatīvāk reaģēt un nodrošināt nepieciešamās preces vai pakalpojumus Covid-19 ierobežošanai.

Konkrētā ražotāju grupa ir eksportējusi gandrīz 60 miljonus masku pēdējo sešu mēnešu laikā.