foto: Publicitātes foto
Vitas Mercas pavasarīgās gleznas galerijā “Jēkabs”
Vita Merca. “Ziedi (ar lašu krāsas rozēm)” (2020, akvarelis/eļļa, 60x80 cm).
Kultūra
2020. gada 30. maijs, 03:36

Vitas Mercas pavasarīgās gleznas galerijā “Jēkabs”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 20. jūnijam aplūkojama mākslinieces Vitas Mercas personālizstāde, kurā izstādīti pērn un šogad tapuši darbi. Vitas Mercas glezniecībai piestāv pavasaris – plaukstoši ziedi, dažādas zaļās krāsas nianses un maigi pasteļtoņi.

Gaisīgais efekts Vitas Mercas gleznās ir panākts ar īpaši plānu eļļas glezniecības tehniku, kas savā caurspīdīgumā līdzinās akvarelim. Efektu paspilgtina gleznas plaknē apzināti atstātās objektu kontūras, ko māksliniece pirms gleznošanas ir ieskicējusi ar zīmuli. Tomēr aiz gleznu šķietamā viegluma slēpjas pamatīgs darbs, ko māksliniece ir ieguldījusi, līdz perfekcijai noslīpējot katras gleznas kompozīciju – tajās nav nekā nejauša, katrai ziedlapiņai ir sava, pārdomāta vieta.

Vitas Mercas daiļradē dominē gaišie pasteļtoņi. Tomēr izstādē aplūkojamas arī dažas “tumšās” gleznas, kurās ziedu kompozīcijas atainotas uz tumša, piesātināta fona, savā ekspresijā līdzinoties holandiešu vecmeistaru klusajām dabām. Līdztekus ziedu kompozīcijām, izstādē varēs redzēt arī pavasara tēmai veltītas ainavas.

foto: Publicitātes foto
Vita Merca. “Ziedi (tumšā zili zaļā)” (2020, akvarelis/eļļa, 80x60 cm).

Vita Merca dzimusi 1951. gadā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju 1977. gadā un izstādēs regulāri piedalās kopš 1976. gada. Mākslinieces skolotājs bija profesors Eduards Kalniņš. Arī pati māksliniece ir darbojusies pedagoģiskajā jomā, pasniedzot mākslas priekšmetus Liepājas Lietišķās mākslas un Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolās, kā arī gleznošanu un kompozīciju Latvijas Kristīgās akadēmijas Bībeles mākslas nodaļā.

Vitas Mercas šīsvasaras darbi izstādē „Atspulgi” galerijā „Arkādija”

gallery icon
5