foto: unsplash.com
Situācijai nepasliktinoties, iekštelpu pasākumos varētu ļaut pulcēties līdz 50 cilvēkiem
Sabiedrība
2020. gada 20. maijs, 22:36

Situācijai nepasliktinoties, iekštelpu pasākumos varētu ļaut pulcēties līdz 50 cilvēkiem

Jauns.lv / LETA

Ja epidemioloģiskā situācija nepasliktināsies, tad atbilstoši šā brīža plānam iekštelpu publisku un privātu pasākumu apmeklētāju pieļaujamo skaitu varētu palielināt no 25 līdz 50 cilvēkiem,  informēja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Ja situācija būs stabila, tad vēl pēc četrām nedēļām varēs runāt par nākošajiem "paplašinājumiem", skaidro ministrijā. 

Vienlaikus ministrija informēja, ka tā ar nozares speciālistiem patlaban vērtē, vai ārtelpu pasākumiem var piemērot citādākus kritērijus attiecībā uz cilvēku skaitu.

Tāpat kā līdz šim, ierobežojumu mazināšana ir plānota pakāpeniski, nepārtraukti īstenojot situācijas uzraudzību, tāpēc VM mudina ņemt vērā, ka ierobežojumu mīkstināšanas efektu epidemioloģiski ir iespējams novērtēt ar laika atstarpi - no divām līdz četrām nedēļām.

Latvija ir vērtējusi situāciju un izskatījusi dažādus iespējamos attīstības scenārijus, skaidroja Strapcāne, piebilstot, ka līdzšinējā prakse ir piesardzīga, stingri pieturoties epidemiologu rekomendācijām. Vienlaikus ministrijā atgādina, ka pandēmija nav beigusies un Covid-19 nav uzvarēts - par tā klātbūtni joprojām atgādina pēdējo dienu notikumi, apliecinot, ka Covid-19 izplatās daļēji noslēgtos kolektīvos.

Pasaules Veselības organizācija ir vairākkārtīgi norādījusi, ka situācija gan pasaulē, gan Eiropā joprojām ir trausla, tādēļ pārāk strauja atgriešanās ierastajā dzīves ritmā var izraisīt saslimstības strauju palielināšanos, atgādināja VM.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Igaunijas valdības krīzes pārvarēšanas komitejas 12.maija lēmumu, Igaunijā no 1.jūlija atļauti publiskie pasākumi, ievērojot noteiktus apmeklējuma ierobežojumus, proti, brīvdabas pasākumu var apmeklēt līdz 1000 personām, un iekštelpu pasākumu apmeklētāju skaits nedrīkst būt lielāks par 500 personām.

Latvija ir izvēlējusies piesardzīgu taktiku un apmeklētāju skaita ierobežojumus atceļ uzmanīgi, runājot par iespējām palielināt apmeklētāju skaitu publiskos pasākumos,  sacīja Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK). 

Kultūras ministrs uzsvēra, ka katra valsts, mazinot ierobežojumus, iet savu ceļu, ņemot vērā vairākus faktorus - gan medicīnas sistēmas kapacitāti, gan jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības gaitu.

Uz jautājumu, vai Latvija varētu sekot Igaunijas piemēram, kas no 1.jūlija plāno atļaut brīvdabas pasākumus apmeklēt līdz 1000 personām, un iekštelpu pasākumu apmeklētāju skaits nedrīkstēs būt lielāks par 500 personām, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) birojā  norādīja, ka valdība seko līdzi situācijai un atbilstoši kritērijiem vērtē iespējas pakāpeniski atvieglot ierobežojumus, tai skaitā arī par cilvēku pulcēšanos. 

Premjera birojā norādīja, ka, lai gan Latvijā, mērķtiecīgi sadarbojoties valdībai un iedzīvotājiem, Covid-19 izplatība tiek kontrolēta, pandēmija nav beigusies un vīruss nav uzvarēts. 

Savukārt Latvijas valdība ārkārtējo situāciju valstī pagarināja līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par sociālās distancēšanās pasākumu mīkstināšanu, tostarp atļaujot pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.