Daugavpils teātrī top operete "Mistera Ikss noslēpums". VIDEO
Iestudējumā "Mistera Ikss noslēpums" izmantota Imres Kalmana operetes "Cirka princese" mūzika.
Kultūra
2015. gada 21. oktobris, 19:37

Daugavpils teātrī top operete "Mistera Ikss noslēpums". VIDEO

Jauns.lv

Ar iestudējumu "Mistera Ikss noslēpums" 13.novembrī plkst.18.30 uz Daugavpils teātra skatuves atgriezīsies operetes žanrs, informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Janīna Ivanova.

Oļega Šapošņikova režisētā izrāde ir konsekvents papildinājums Daugavpils teātra pēdējo gadu muzikālo projektu rindai - "Dāmu paradīze", "Vosorys saulgrīžu burvesteibys", "Teātra direktors" un "Īsa pamācība mīlēšanā".

Operete "Mistera Ikss noslēpums" ir starptautisks projekts, kurā piedalīties uzaicināti vairāki viesmākslinieki. Jauniestudējumā piedalās Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele, kā arī solisti no Krievijas, Baltkrievijas un Polijas. Galvenās lomas atveidotājs Iļja Lapičs (Maskava), izturot sīvu konkurenci, patlaban stažējas Montekarlo operā.

Iestudējumā "Mistera Ikss noslēpums" izmantota Imres Kalmana operetes "Cirka princese" mūzika. "Cirka princese" ir atzīta par vienu no pasaules operetes pērlēm, bet pats Kalmans - par vienu no visu laiku populārākajiem operešu autoriem. Savās operetēs Kalmans centies atspoguļot cilvēku emociju kaleidoskopu - no maigām un mīlošām līdz pat mežonīgām un nevaldāmām. Kalmana mūziku raksturo oriģinālas melodijas, kurās harmonisku apvienojumu rod gan Vīnes valša tradīcijas, gan Ungārijas čigānu mūzika.

Operete "Mistera Ikss noslēpums" būs intrigām tīts stāsts par patiesu mīlestību, kurai lemts rast savu piepildījumu. Atšķirībā no oriģināllibreta, tās darbība norisinās 1925.gada Rīgā, uz kabarē skatuves. Viņš - Misters Ikss, stalts akrobāts ar noslēpumu, kurš slēpj savu seju zem maskas un aizrauj skatītāju elpas ar dzīvībai bīstamiem trikiem. Viņa (Nadežda Jermaka) - augstdzimusi dāma, kuras roku kāro intrigants baņķieris, bet sirdi savaldzinājis noslēpumainais kabarē mākslinieks.

Izrādes gaitā skatītājiem tiks piedāvāts ielūkoties viltīgu intrigu tīmekļos, patiesu jūtu neatlaidīgajā cīņā, kā arī neatkārtojamā svētku atmosfērā, ko spēj dāvāt tikai kabarē.

Bez jau minētajiem solistiem iestudējumā darbosies arī Halina Dubitskaja (Varšava) un Anzors Alimirzojevs (Minska).

Daugavpils teātra Kalmana operetes iestudējums "Mistera Ikss noslēpums" būs veltīts traģiski bojāgājušā Igora Martaka piemiņai, kurš sākotnēji gatavojās kļūt par tās galvenās lomas atveidotāju.

Tuvākā operetes "Mistera Ikss noslēpums" izrāde paredzēta 14.novembrī plkst.18.

Imre Kalmans "Mistera Ikss noslēpums" - video:

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video