foto: Gatis Dieziņš/NBS
Vaiņodē uzspridzina PSRS armijas mantojumu - ūdenstorni un piecstāvu māju. Iedzīvotājus evakuē uz kultūras namu. FOTO. VIDEO
Vaiņodē Nacionālie bruņotie spēki pēc pašvaldības lūguma uzspridzināja savu laiku nokalpojušo, padomju okupācijas gados celto ūdenstorni.
Novadu ziņas
2020. gada 19. maijs, 04:40

Vaiņodē uzspridzina PSRS armijas mantojumu - ūdenstorni un piecstāvu māju. Iedzīvotājus evakuē uz kultūras namu. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vaiņodes novadā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Inženieru tehniskā rota veica divu bīstamu un savu laiku nokalpojušu objektu – piecstāvu ēkas un ūdenstorņa sagraušanu ar spridzināšanas metodi. Padomju armijas būvētās celtnes bija pārvērtušās par bīstamiem graustiem un 15. maijā tās uzspridzināja. Bīstamo ēku demontāžu pēc pašvaldības lūguma veica Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Vaiņodē uzspridzina ūdenstorni un piecstāvu māju

Vaiņodes novadā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Inženieru tehniskā rota veica divu bīstamu un savu laiku nokalpojušu ...

gallery icon
36

Karavīri pēc Vaiņodes novada pašvaldības lūguma veica piecstāvu ēkas un ūdenstorņa demontāžu. No padomju armijas mantotā daudzstāvu ēka un ūdenstornis bija tik sliktā stāvoklī, ka Vaiņodes novada dome ēkas nevarēja izmantot.

Padomju okupācijas laikā Vaiņodē atradās viens no lielākajiem padomju armijas militārajiem lidlaukiem Baltijā. Savukārt uz ziemeļiem mežā pie Embūtes-Vaiņodes autoceļa līdz Padomju armijas izvešanai atradās PSRS raķešu bāze. Uzspridzinātās ēkas arī bija paredzētas okupantu virsnieku dzīvojamā ciemata vajadzībām.

Vaiņodes novada pašvaldības izpilddirektors Normunds Pāvils paudis, ka tuvumā dzīvojošo desmit mājsaimniecību iedzīvotājus uz laiku, kamēr notika būvju spridzināšana, ar pašvaldības transportu aizveda uz Vaiņodes kultūras namu. “Ciematā bija sargi, kas uzraudzīja, lai neviens neiekļūst īpašumos. NBS sacīja, ka apdraudējuma iedzīvotāju mājām nebija, jo tika izmantots neliels sprāgstvielu daudzums.

Interesentiem bija iespēja no droša attāluma noskatīties, kā sabrūk neglītais un bīstamais PSRS mantojums. Gan NBS, gan Valsts policijas posteņi bloķēja pieeju spridzināšanas vietām un kontrolēja, lai tur nepiekļūtu nepiederošas personas.

Vaiņodes novada dome lēmumu uzspridzināt šos divus graustus pieņēma šī gada janvāra sēdē un parakstīja līgumu ar NBS. Pirms tam pašvaldībai nebija pieredzes ar ēku demontāžu šādā veidā, tāds notikums Vaiņodes novadā bija vērojams pirmoreiz. Lēmums par ēku spridzināšanu tika pieņemts, lai ietaupītu naudas līdzekļus, jo nograušana ir ļoti dārga. NBS to darīja mācību nolūkā un samaksu par to neņēma.

“Ēkas bija dzīvībai bīstamas. Daudzstāvu māja bija izdemolēta, viens gals pilnībā sagruvis. Bieži tur uzkāpa bērni. Gadījies, ka cilvēki viņus nodzen lejā, bet pēc tam nogrūst daļa ēkas. Mēs negribam upurus,” tā būvju nojaukšanu gada sākumā pamatoja Vaiņodes novada domē.

Pussagruvusī piecstāvu ēka bija reģistrēta kā nekustamais īpašums ”Garnizons”, bet ūdenstornis atradās īpašumā ”Vaiņodes muiža”, tam pat nebija kadastra numura un tas nebija ierakstīts zemesgrāmatā.

foto: Gatis Dieziņš/NBS
Vaiņodē Nacionālie bruņotie spēki pēc pašvaldības lūguma uzspridzināja savu laiku nokalpojušo, padomju okupācijas gados celto ūdenstorni.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona izveide uzsākta 2010. gadā, lai attīstītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku kaujas inženieru spēju, netiešā uguns atbalsta spēju, izlūkošana spēju un citas. Bruņotajos spēkos dien speciālisti, kuri ir apmācīti dažādu konstrukciju nojaukšanā ar spridzināšanas metodi; tāpat tiek apmācīti jaunie speciālisti, kam jāapgūst šī metode ne tikai teorētiski, bet arī praktiski.

Vaiņode okupāciju laikā ir bijis ievērojams militārs placdarns. Piemēram, Pirmā pasaules karā laikā tur vācu armijas uzceltos dirižabļu angārus gan izdevās saglābt un izmantot miera vajadzībām – tie tagad kalpo par Rīgas Centrāltirgus paviljoniem.