foto: Shutterstock
Bioloģiskais tēvs nevēlas viņu kā savu bērnu: kā mainīt meitas uzvārdu?
Sabiedrība
2020. gada 8. maijs, 06:06

Bioloģiskais tēvs nevēlas viņu kā savu bērnu: kā mainīt meitas uzvārdu?

"Likums un Taisnība"

"Manai meitai ir četri gadi, piedzimusi laulībā, bet viņas tēvs nav bijušais vīrs. Tagad būs tiesa par paternitātes noteikšanu, bet bioloģiskais tēvs nevēlas viņu kā savu bērnu, un es arī viņu negribu kā tēvu. To vēlas mans tagadējais draugs, gatavs arī manu meitu ņemt savā uzvārdā. Vai tas ir iespējams?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Ginta.

Atbild Dace Denafa, Rīgas bāriņtiesas sabiedrisko attiecību speciāliste:

“Jums būtu jādodas uz Dzimtsarakstu nodaļu, kur varētu izskaidrot precīzu kārtību, kā veikt uzvārda maiņu bērnam. Ja ar vīru esat šķīrusies un bērnam ir atšķirīgs uzvārds nekā jums, varat lūgt Dzimtsarakstu nodaļā mainīt bērna uzvārdu uz savējo.

Ja kā bērna tēvs ir reģistrēts jūsu bijušais vīrs (kurš tomēr nav bioloģiskais tēvs), tad uzvārda maiņas gadījumā ir nepieciešama arī viņa piekrišana. Ja bijušais vīrs nedod piekrišanu mainīt bērna uzvārdu, tad jāvēršas attiecīgās pašvaldības bāriņtiesā, kura starp vecākiem risina domstarpības, kas radušās bērna uzvārda maiņas dēļ.

Bet jūsu jaunā partnera uzvārdu bērnam reģistrēt šobrīd nevar, jo tam nav pamatojuma. Taču jebkurā gadījumā ieteiktu vispirms doties uz Dzimtsarakstu nodaļu.”