foto: Paula Čurkste/LETA
ZZS neatbalsta Satversmes 81.panta principu atjaunošanu
ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.
Politika
2020. gada 5. maijs, 10:03

ZZS neatbalsta Satversmes 81.panta principu atjaunošanu

Jauns.lv

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde, izvērtējot ieceri veikt izmaiņas Latvijas Republikas Satversmē, lai atjaunotu 81.panta principus, lēmusi šo iniciatīvu neatbalstīt, jo tas var radīt riskus nedemokrātiska valsts pārvaldes procesa īstenošanai, uzsver ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Republikas Satversmes 81. panta atjaunošanas gadījumā Ministru kabinets varētu pieņemt noteikumus ar likuma spēku. ZZS ieskatā šādu likumdevēja funkciju deleģējums valdībai nav nepieciešams, jo mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju nodrošināt Saeimas darbu arī attālināti un nekavē lēmumu pieņemšanu.

„Saeima strādā visu šo ārkārtas situācijas laiku. Labāk vai sliktāk, bet strādā. Tā vietā, lai domātu par izmaiņām Satversmē, ieteiktu esošo situāciju izmantot kā vērtīgu mācību stundu un piesaistīt informāciju tehnoloģiju speciālistus, lai uzlabotu Saeimas darbu attālinātā režīmā,” norāda Tavars.

81. pants no Satversmes tika izslēgts 2007. gada 3. maijā pēc plašām diskusijām par nepieciešamību valdībai Saeimas sesiju pārtraukumā uzņemties daļu likumdevēja funkciju.

Tā kā Satversmes 81. pantu var atjaunot, tikai grozot pamatlikumu, ja tam piekrīt divas trešdaļas Saeimas vairākuma Valsts prezidents Egils Levits plānojis uz konsultācijām aicināt visu parlamentā pārstāvēto politisko spēku pārstāvjus partiju viedokļu uzklausīšanai.

Otrdien, 5. maijā plānota Valsts prezidentu un ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Ulda Auguļa tikšanās. Tās laikā Augulis informēs par ZZS pozīciju attiecībā uz Satversmes izmaiņām.