foto: Ieva Leiniša/LETA
Britu mediji Latviju dēvē par Covid-19 veiksmes stāstu un analizē pašu kļūdas
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš britu medijam pauda, ka, nosakot ierobežojumus cīņā ar Covid-19 izplatību, valdība meklējusi līdzsvaru - sargājot sabiedrības veselību vienlaikus mēģināts iespējami mazāk kaitēt ekonomikai.
Sabiedrība
2020. gada 26. aprīlis, 15:51

Britu mediji Latviju dēvē par Covid-19 veiksmes stāstu un analizē pašu kļūdas

Jauns.lv

Prestižais britu medijs Telegraph.co.uk, atsaucoties uz interviju ar Latvijas ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, pasniedzis Latvijas stratēģiju cīņai ar Covid-19 izplatību kā īpašu veiksmes stāstu, ņemot vērā to, kā pandēmija ietekmējusi citas Eiropas valstis un kā attiecīgajā situācijā reaģējusi pašu britu valdība.

“Latvija tiek uzskatīta par paraugu starp nācijām, kur šobrīd cīnās ar Covid-19. Un, pēc ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa teiktā, galvenie iemesli šīs Baltijas valsts relatīvajiem panākumiem vīrusa ierobežošanā līdz šim ir bijuši “ļoti daudzie” agrīnie valdības spertie soļi vēl pirms pirmās nāves no koronavīrusa valstī,” tā par notiekošo Latvijā raksta britu medijs Telegraph.co.uk.

Intervijā ar prestižo mediju Kariņš norāda, kā Latvijas atbildīgās iestādes, nosakot ierobežojumus, ir meklējušas līdzsvaru starp “maksimālu sabiedrības veselības sargāšanu” un “iespējami mazāku kaitējumu” ekonomikai.

Balstoties uz sarunu ar Krišjāni Kariņu, kuru Telegraph.co.uk apraksta kā “55 gadus vecu ASV izglītojušos bijušo uzņēmēju” medijs vēsta, ka Latvijā iepirkšanās centri ir slēgti tikai nedēļas nogalēs, un ir palikuši atvērti būvniecības un dārzkopības preču veikali, kā arī optikas saloni.

“Pirmais nāves gadījums no Covid-19 mūsu valstī tika fiksēts 3. aprīlī. Iespējams, šī ir viena no lielākajām atšķirībām tajā, kā Latvija reaģēja uz krīzi, proti, – mēs veicām ļoti daudzus provizoriskus pasākumus vēl pirms pirmajiem nāves gadījumiem,” intervijā ar Telegraph.co.uk, kurā piedalījies attālināti, pauda Kariņš, piebilstot, ka Latvijā īpaši vērā ņemts epidemiologu teiktais.

“Arī Apvienotajā Karalistē ministri ir centušies uzsvērt, ka viņi ir vadījušies pēc ekspertu padoma. Taču Latvija jau 13. martā izsludināja ārkārtējo stāvokli saistībā ar Covid-19, kur bija noteikts aizliegums rīkot publiskus pasākumus, kuros piedalītos vairāk par 200 cilvēkiem,” veltot kritiku Lielbritānijas valdības reakcijai pandēmijas laikā, raksta britu medijs.

Intervijas turpinājumā Kariņš detalizētāk stāsta par to, kā meklēts līdzsvars starp epidemiologu pausto un pašsaprotamo nepieciešamību sargāt ekonomiku no pārāk stingriem ierobežojumiem.

“Latvijas pieejas pamatā ir bijusi “testēšana, apzināšana, izolēšana”, Telegraph.co.uk norāda Kariņš, izstāstot, kā arī pats pavadījis laiku pašizolācijā, jo kādā koalīcijas sēdēm viens no parlamenta deputātiem, kā izrādījies, saslimis ar Covid-19.

“Tas tika noteikts četras dienas pēc sanāksmes. Tāpēc mēs uz atlikušajām 10 dienām nekavējoties iekļāvāmies pašizolācijā,” piebilst Latvijas ministru prezidents.

Kariņš piemin arī to, kā Latvijai gājis ar deficīta skarto individuālo aizsardzības līdzekļu, kā arī medicīnisko ierīču (tostarp medicīnas masku) sagādi, kā arī pievēršas citiem aktuāliem jautājumiem.