foto: Zane Bitere/LETA
“Atslēga ir kārtīgi maksāt nodokļus” – picērijai “Lulū” Covid-19 krīzes pabalsta iegūšana bijusi veiksmīga
Procesu un komunikāciju ar atbildīgo iestādi – Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – uzņēmuma direktore uzskata par gana vienkāršu, saprotamu un raitu.
Sabiedrība
2020. gada 23. aprīlis, 08:57

“Atslēga ir kārtīgi maksāt nodokļus” – picērijai “Lulū” Covid-19 krīzes pabalsta iegūšana bijusi veiksmīga

Jauns.lv

Covid-19 krīzes kontekstā par īpašu aktualitāti kļuvušas pretrunīgi vērtētās valsts pabalsta programmas. Lai arī netrūkst sūdzību, par to, kā veicies ar dīkstāves pabalsta iegūšanu un nodokļu maksājumu sadali termiņos vai atlikšanu ir arī veiksmīgi stāsti.

Ar pozitīvu pieredzi dalās picērijas “Pica Lulū” (SIA “Later LTD”) direktore Maija Zariņa.

Pazīstamais ēdināšanas uzņēmums ir pieteicies gan uz dīkstāves pabalstu, gan arī ir procesā ar kvalificēšanos nodokļu maksājumu atlikšanai.

Uzņēmums bijis priekšzīmīgs nodokļu maksātājs

“Kopš 17. marta esam slēguši astoņas picērijas. Pasūtījumu skaits nedaudz ir audzis, taču tas galīgi neatsver kopējo pieprasījuma mazināšanos. Lai noturētu darbiniekus, pieteicāmies pabalstiem un līdz šim viss noritējis gludi – dīkstāves pabalstu saņēmām, arī saistībā ar nodokļu maksājumu atlikšanu, šķiet, būs pozitīvs iznākums,” telefonsarunā pauda uzņēmuma direktore.

Viņa gan piebilst, ka ar laiku ir izdevies atrast veidu, kā nodarbināt daļu no bez darba palikušajiem darba ņēmējiem: “Valsts nauda netiek izmantota, lai vienkārši ļautu viņiem sēdēt mājās. Neizmantojam valsti, līdz šim esam arī ļoti cītīgi un priekšzīmīgi maksājuši nodokļus.”

Procesu un komunikāciju ar atbildīgo iestādi – Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – uzņēmuma direktore uzskata par gana vienkāršu, saprotamu un raitu.

“Solīto piecu dienu laikā mums bija pozitīva atbilde saistībā ar dīkstāves pabalstu. Apkalpošana bija, es teiktu, pat neierasti laipna. Bija sajūta, ka tev tiešām grib palīdzēt. Tā visa ietvaros vēl paguvām atrisināt arī kādu jautājumu ar darbinieku, ar kuru radās nelielas problēmas. VID zvanīja mums, izrādīja vēlmi palīdzēt. Nevarētu arī teikt, ka dokumentu kārtošana būtu problemātiska un laikietilpīga. Šim procesam ir izstrādāta ērta veidlapa,” apgalvoja Zariņa.

Viņa piebilda, ka picērija ir kvalificējusies pabalstam, jo šī gada martā tās apgrozījums sarucis par 22% un pērn saskaitītie kopējie ilgtermiņa ieguldījumi pamatlīdzekļos bijuši mērāmi krietni virs kritērijos minētajiem 500 000 eiro, konkrēti – 1 150 000 eiro.

“Manuprāt, atslēga šeit ir būt priekšzīmīgam nodokļu maksātājam,” komentējot veiksmīgo pieredzi, izteicās picēriju tīkla direktore.

Pabalsta saņēmēju loku plāno paplašināt

Jauns.lv iepriekš ziņoja, ka finanšu ministra Jāņa Reira darba grupā atbalstīts Labklājības ministrijas piedāvājums paplašināt dīkstāves pabalsta saņēmēju loku, vienlaikus nosakot arī šī pabalsta zemāko slieksni.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka koalīcija partneriem piedāvājusi risinājumus, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta un tiem, kuriem Valsts ieņēmumu dienesta aprēķinātais dīkstāves pabalsts ir vien daži eiro, par ko izdzīvot nav iespējams.

“Mēs operatīvi piedāvājam jaunus risinājumus, lai neviens cilvēks nepaliktu ārpus palīdzības saņēmēju loka. Vētījot informāciju par aprēķinātajiem dīkstāves pabalstiem, ir redzams, ka izmaksāto summu apmērs nereti ir ļoti mazs, jo par darbiniekiem acīmredzot nav pilnībā maksāti nodokļi. Tomēr valsts šajā ārkārtējā situācijā ir nolēmusi efektīvi rīkoties, lai palīdzētu ikvienam, kurš nonācis grūtībās”.

Labklājības ministrijas piedāvājums paredz noteikt dīkstāves pabalsta zemāko slieksni - neviens nevarēs saņemt mazāk par 130 eiro.

Vienlaikus palīdzība paredzēta arī tiem, kuriem dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta. VID (Valsts ieņēmumu dienests) datus pārsūtīs VSAA (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai), kas šiem cilvēkiem izmaksās sociālo pabalstu 130 eiro apmērā, kā arī 50 eiro par katru par apgādībā esošu bērnu, par kuru piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Paredzams, ka priekšlikumi tiek izskatīti 23. aprīļa MK sēdē.