1dienas
19stundas
37minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Sadales tīkls": Ārkārtējā situācija valstī negatīvi ietekmē arī elektrības patēriņu
foto: LETA
AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

"Sadales tīkls": Ārkārtējā situācija valstī negatīvi ietekmē arī elektrības patēriņu

Jauns.lv / LETA

Martā kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar 2019. gadu, ir samazinājies par 5%, kas parāda, ka ārkārtējā situācija valstī negatīvi ietekmē arī elektrības patēriņu, intervijā aģentūrai LETA pauda AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

"Sadales tīkls": Ārkārtējā situācija valstī negatī...

Viņš stāstīja, ka arī ārkārtējās situācijas laikā "Sadales tīkla" pienākums valstij un sabiedrībai ir nodrošināt nepārtrauktu elektroapgādi, kas jāveic bez atkāpēm un izņēmumiem. "Daudziem darbs un mācības norit attālināti, izmantojot IT tehnoloģijas un energoresursus, tādēļ arī mūsu operatīvais darbs turpinās ikdienas režīmā un visi mūsu pakalpojumi klientiem ir pieejami tāpat kā līdz, šim, jo klienti aktīvi izmanto e-vidi pakalpojumu pieteikšanai," teica Jansons.

Viņš skaidroja, ka elektrotīkls ir kritiskā valsts infrastruktūra, tāpēc "Sadales tīkls" turpinās veikt svarīgākos elektrotīkla uzturēšanas, remontu un atjaunošanas darbus, kurus nav iespējams pārcelt. Pašreiz, lai netraucētu attālināto darba un mācību procesu, plānotos darbus uzņēmuma darbinieki sāk pēc plkst.12 un strādā tā, lai elektroapgādes pārtraukuma laiks nepārsniegtu piecas stundas. 

"Šādā brīdī ļoti svarīga ir arī darbinieku drošība, kuri veic operatīvo darbu elektrotīklā un kurus, tāpat kā medicīnas personālu, nav iespējams aizvietot," teica Jansons, piebilstot, ka arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Čehijā, Nīderlandē, Ukrainā sadales sistēmas operatori turpina investīciju projektus, lai saglabātu elektrotīklu drošā tehniskā stāvoklī, bet darbs, kas ir saistīts ar vizīti pie klientiem, uz laiku ir atcelts.

Jansons pauda, ka "Sadales tīklā" strādā 1957 darbinieki un, lai uzturētu augstākās pakāpes drošību, veiktas izmaiņas darba procesos, nodrošinot iespēju attālināti gan strādāt, gan organizēt sapulces. "Attālinātais darbs tiek veiksmīgi īstenots, pateicoties uzņēmumā ieviestajām tehnoloģijām un IT risinājumiem. Tehniskais personās darbu elektrotīklā veic, stingri ievērojot drošības un higiēnas pasākumus," teica Jansons.

Jautāts, kā ārkārtējā situācija ietekmē elektrības patēriņu Latvijā, Jansons stāstīja, ka, apkopojot informāciju par martu, var redzēt, ka kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar 2019.gadu, ir samazinājies par 5%. Viņš skaidroja, ka vislielākais patēriņa kritumus vērojams juridisko personu segmentā, jo noteiktie ierobežojumi būtiski ietekmē tirdzniecības, kultūras, sporta un sabiedrisko pakalpojumu uzņēmumus. Šāda tendence esot arī citās Eiropas valstīs, kur uzņēmējdarbība ir apstājusies. 

Jansons uzsvēra, ka elektroenerģijas patēriņa kritums samazinās arī "Sadales tīkla" ieņēmumus, tomēr uzņēmuma operatīvo darbu tas nedrīkst ietekmēt un plānotie darbi, kas saistīti ar drošu elektroapgādi, ir jāveic. "Elektrotīkls jāuztur drošā tehniskā stāvoklī un klientiem jānodrošina nepārtraukta elektroapgāde, neatkarīgi no tā, cik daudz klients patērē elektrību un cik liela pieslēguma jauda viņam ir nepieciešama, tādēļ mūsu elektrotīkla uzturēšanas izmaksas nemainās," teica "Sadales tīkla" vadītājs.